رییس دانشگاه شهرکرد در آیین افتتاحیه این همایش ۲ روزه گفت: نخستین همایش دانش سنتی محیطزیست محصول تعامل بین دانشگاه و سازمان حفاظت محیط زیست است.
یاسر پیرعلی افزود: تشکلهای غیر دولتی زیستمحیطی فعالی در استان و دانشگاه شهرکرد وجود دارد و تاکنون گامهای مهم و موثری در راستای حفظ محیطزیست برداشته شده است.
وی با تاکید بر ضرورت راهاندازی موزه تاریخ طبیعی اظهار داشت:راهاندازی موزه تاریخ طبیعی از جمله الزامات مهم و موثر در انجام طرحهای کلان پژوهشی است که راهاندازی آن باید مورد توجه قرار گیرد.
رییس دانشگاه شهرکرد گفت: مجموعه دولت سیزدهم از جمله وزارت نیرو و سازمان حفاظت محیط زیست توجه خوبی در خصوص مساله انتقال آب داشتهاند و آرامش خوبی در این خصوص حاکم است.
وی تاکید کرد: چهارمحال و بختیاری قابلیت گردشگری بالایی دارد و باید نسبت به تقویت این قابلیت تلاش کرد.
رییس دانشگاه شهرکرد همچنین بر ضرورت فعال شدن دبیرخانه دائمی دانش سنتی محیط زیست در چهارمحال و بختیاری تاکید کرد.
مدیرکل حفاظت محیطزیست چهارمحال و بختیاری نیز گفت: در راستای برگزاری همایش دانش محیط سنتی محیطزیست استارتاپی در این خصوص در دانشگاه آزاد اسلامی برگزار شد.
سعید یوسفپور برگزاری جشنواره پوستر و عکس دانش سنتی و بومی و برگزاری ۲۰۰ نشست در این خصوص را از اقدامات مهم انجام شده طی یکسال گذشته عنوان کرد.
دبیرعلمی همایش ملی دانش سنتی محیطزیست گفت: براساس فراخوان اعلام شده ۲۱۰ مقاله به دبیرخانه این همایش در شهرکرد ارسال شد.
رسول زمانی اظهار داشت: نخستین همایش دانش سنتی محیطزیست از جامعترین رویدادهای علمی پژوهشی کشور در این حوزه به شمار میرود.
دبیر علمی همایش ملی دانش سنتی محیطزیست هدف از برگزاری همایش دانش سنتی و محیط زیست را مستندسازی دانش سنتی، ترویج و تبادل دانش و تجربه بین پژوهشگران، دانشجویان و دستگاههای اجرایی عنوان کرد.
زمانی شناسایی اشکال و ارزشهای دانش سنتی محیطزیست، اشاعه، ترویج و بهرهبرداری از دانش سنتی محیط زیست، تلاش برای حفظ حقوق مالکیت فکری، توجه به نقش و اهمیت دانش سنتی در حفاظت تنوع زیستی، بهسازی محیط زیست و بهرهگیری از دانش سنتی و تجربیات جوامع محلی در راستای مدیریت پایدار محیط زیست را از دیگر هدفهای این همایش معرفی کرد.
وی مفاهیم و مبانی دانش سنتی محیط زیست، سازگاری انسان و محیطزیست در گذر زمان، دانش سنتی محیطزیست، دین و فرهنگ عامه، دانش سنتی و محیطزیست انسانی، دانش سنتی، محیط زیست و حفاظت از تنوع زیستی، دانش سنتی محیطزیست و بهرهبرداری پایدار از سرزمین وجایگاه دانش سنتی بوم شناختی در مواجه با تغییر اقلیم را از محورهای مهم این همایش عنوان کرد.
دبیرعلمی همایش ملی دانش سنتی محیطزیست با اشاره به برگزاری چهار نشست تخصصی(پنل) علمی در این همایش گفت: بررسی چالشها، تغییراقلیم و دانش سنتی با سخنرانی دکتر احد وظیفه رییس انجمن هواشناسی ایران و رییس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی کشور و محیط زیست، انسان و بهرهبرداری پایدار از سرزمین با سخنرانی دکتر ژاله امینی رییس گروه برنامه ریزی و مدیریت زیست بومی دفتر تالابها از پنلهای روز نخست این همایش به شمار میرود.
وی یادآور شد: همچنین در روز دوم همایش نیز پنلهای تنوع زیستی، آموزش، مشارکت و حفاظت با سخنرانی دکتر اصغر مبارکی مقام علمی کنوانسیون سایپس و رابط کنوانسیون تنوع زیستی در سازمان حفاظت محیط زیست و دین، فلسفه، جامعهشناسی، فرهنگ و محیط زیست در گذر زمان با سخنرانی دکتر کاوه فرهادی برگزار میشود.
دبیرعلمی همایش ملی دانش سنتی و محیطزیست در چهارمحال و بختیاری گفت: قرار است در هر نشست تخصصی سه مقاله منتخب به صورت سخنرانی ارائه و پس از آن پرسش و پاسخ انجام شود.
زمانی ادامه داد: برگزاری کارگاههای تجزیه و تحلیل دادههای گیاه شناسی قومی با استفاده از زبان برنامه نویسی آر، مفاهیم واهمیت مناطق تحت حفاظت عرفی جوامع بومی و محلی، تبادل تجربیات در خصوص کاربرد دانش سنتی و محلی برای حفاظت مشارکتی در پروژههای برنامه کمکهای کوچک و ثبت و مستندسازی دانش سنتی از دیگر برنامههای این همایش به شمار میرود.
زمانی یادآور شد: نخستین همایش ملی دانش سنتی محیط زیست با همت دانشگاه شهرکرد و با همکاری اداره کل حفاظت محیط زیست چهارمحال و بختیاری و حمایت معاونت آموزش و مشارکتهای مردمی سازمان حفاظت محیطزیست برگزار میشود.
وی در خصوص دانش سنتی گفت: این دانش در برگیرنده دانش هر جامعه محلی یا بومی و بخشی از سرمایه ملی هر قوم است که باورها، روشها، ارزشها، ابزار و آگاهیهای عملی را دربر میگیرد.
دبیرعلمی همایش ملی دانش سنتی محیط زیست ادامه داد: دانش سنتی حاصل قرنها آزمون و خطا در محیط طبیعی و اجتماعی است وبه طورغالب به صورت شفاهی از نسلی به نسل دیگر منتقل میشود.
وی با بیان اینکه براساس نظر دانشمندان معاصر؛ دانش سنتی باید یکی از عوامل زیربنایی در برنامههای توسعه باشد گفت: در این ارتباط میتوان این دانش را به عنوان سازهای مؤثر در برنامه توسعه کشور منظور کرد.
زمانی تاکید کرد: دانش سنتی، جوامع محلی و بومی را قادر به تامین نیازمندیهای خود از منابع طبیعی کرده بدون آن که این منابع را تحلیل ببرند بنابراین مجموعه دانش سنتی جهان گنجینه ارزشمندی از روشها و ابزار زمان آزمودهای است که در توسعه پایدار تمام جوامع به کار آید.
گفتنی است ، نخستین همایش ملی دانش سنتی محیط زیست طی روزهای ۲۸ و ۲۹ فروردین در چهارمحال و بختیاری در حال برگزاری است.
46