سمعک وسیلهای الکترونیکی است که برای تقویت صداهای محیط و جبران کاهش شنوایی طراحی شده است. این دستگاهها در انواع مختلفی با اندازهها، نحوه قرارگیری در گوش، سیستمهای پردازش و برندهای گوناگون تولید میشوند. سمعکها بر اساس سطح تکنولوژی (پردازش) و اندازه (ظاهر) دستهبندی میشوند. از نظر پردازش، سمعکها به سه دسته اصلی آنالوگ، دیجیتال و هوشمند تقسیمبندی میشوند. تفاوت این سه نوع در نحوه تقویت صدا، امکانات تنظیم، تطبیقپذیری با انواع کمشنوایی و توانایی تغییر هدفمند صداهای محیطی است. به معرفی انواع سمعک از نظر تکنولوژی میپردازیم:
سمعک آنالوگ
سمعک آنالوگ ساده ترین و معمولی ترین گروه را به خود اختصاص می دهد. سمعک آنالوگ توانایی تفکیک صداهای مختلف از یکدیگر را ندارد و همه صداهای ورودی را به یک اندازه تقویت می کند. همچنین سمعک آنالوگ نوع و میزان کم شنوایی را در نظر نمیگیرد و فقط میتوان صدای آن را کم یا زیاد کرد. به عنوان مثال اگر فرد استفاده کننده از سمعک در یک خیابان شلوغ در حال قدم زدن باشد صدای صحبت کردن افراد دیگر و سروصداهای خیابان نظیر بوق ماشین ها به یک شکل تقویت میشود. صداهای آزار دهنده مثل بوق ماشین مانع از فهم صحیح گفتار میشود.
افرادی که از سمعک آنالوگ استفاده میکنند معمولا سریعتر دچار کم شنوایی شدیتری میشوند. زیرا سمعک آنالوگ صداهای بلند و گوش خراش را مثل صداهای آرام تقویت می کند. از آنجایی که حلزون گوش افراد کم شنوا آسیب پذیر است این صداها می تواند کم شنوایی را شدیدتر کند. با ارائه تکنولوژی های نوین سمعک و دانش شنوایی و الکترونیک ، سمعکهای دیجیتال و هوشمند به سرعت جای سمعک آنالوگ را گرفته است.
سمعک دیجیتال
سمعک دیجیتال بیش از 25 سال پیش پا به عرصه تکنولوژی شنوایی گذاشت و گام بلندی در پیشرفت تکنولوژی سمعک به شمار می رود. سمعک دیجیتال با توجه به اینکه با کامپیوتر برنامه ریزی و تنظیم می شود، جایگزین مناسبی برای سمعک آنالوگ بود. سمعک دیجیتال با توجه به کم شنوایی فرد تنظیم می شود و براساس نوع و اندازه آن بصورت اختصاصی برای هر فرد تنظیم میشود. علاوه بر این امکانات سمعک دیجیتال قابلیتهای دیگری هم دارد. سمعک دیجیتال توانایی تشخیص و افتراق صداهای مختلف از یکدیگر را دارد و آنها را به شکل های مختلفی تقویت می کند. مثلا صداهای آرام و گفتاری بیشتر از صداهای بلند و آزاردهنده برای فرد تقویت می شود. امکان دیگری که سمعک دیجیتال دارد مدارات حذف سوت سمعک و شناسایی نویز محیط است. مدارات سمعک دیجیتال هرکدام مخصوص تکنولوژی خاصی است و جایگزینی برای قسمت های مختلف سیستم گوش طبیعی است. قابلیت دیگر سمعک دیجیتال استفاده از دو میکروفون در برخی سمعک هاست. سمعک دیجیتال میتواند برروی جهت خاصی تمرکز کند و صدا را از آن جهت بیشتر دریافت کند. ظاهر سمعک دیجیتال در مقایسه با سمعک آنالوگ بسیار کوچک تر است و سمعکهای IIC (کاملا پنهان داخل گوش) و پشت گوشی نامرئی در این مجموعه در دسترس است. برخی از سمعکهای دیجیتال وایرلس هستند و قابلیت تنظیم و تغییر صدا توسط اپلیکیشن موبایل یا ریموت کنترل آنها وجود دارد. با توجه به اینکه سمعک دیجیتال صداهای مختلف را از هم تفکیک میکند و صداهای بلند و آزاردهنده و مخرب برای گوش فرد کم شنوا را کمتر تقویت میکند. بدین صورت شنوایی فرد آسیب بیشتری نخواهد دید. سمعک دیجیتال در دسته سمعک های مقرون بصرفه کمپانی ها قرار دارد و با توجه به امکانات خود از کیفیت بالایی نیز برخوردار است.
سمعک هوشمند
امروزه سرعت پیشرفت تکنولوژی و علم الکترونیک ، پزشکی و شنوایی به قدری بالا رفته است که روزانه شاهد ارائه محصولات جدید و کارآمدتر هستیم. سمعکهای جدیدی که امروزه ارائه شده است باعث دستیابی به حداکثر رضایت کاربران شده است. سیستم شنوایی انسان بطور طبیعی هوشمند است و بصورت پویا شرایط خود را در محیط های مختلفی تغییر میدهد و خود را با آن وفق میدهد. هنگامی که کم شنوایی اتفاق می افتد ، گوش شرایط هوشمند و پویای خود را از دست میدهد. کمپانی های سازنده سمعک با الگوبرداری از روی سیستم شنوایی انسان عملکردهای هوشمند گوش انسان را شبیه سازی کرده و هرکدام از آنها را در قالب یک تکنولوژی به کار گرفته اند. سمعک هوشمند با استفاده از سیستم ها و تکنولوژی های خود ، محیطهای مختلف را براحتی شناسایی می کنند و براساس شرایط محیط ویژگی های خود را با آن تطبیق میدهند و تنظیمات سمعک بصورت اتوماتیک تغییر می یابد. اولویت اصلی عملکرد هوشمند سمعک افزایش دریافت گفتار و تمرکز بر آن است. اندازه صدا و نحوه تقویت سمعک در محیط ها و شرایط صوتی مختلف بصورت اتوماتیک و هوشمندانه تغییر میکند و در هریک از محیط ها سیستم پردازشی سمعک برای دریافت و افزایش درک گفتار وفق می یابد. دو گوش انسان بطور طبیعی با یکدیگر ارتباط دارند و اطلاعات دریافتی را با یکدیگر به اشتراک میگذارند. سمعک هوشمند با برقراری سیستم وایرلس دوگوشی اطلاعات دو سمعک را با یکدیگر به اشتراک گذاشته و کیفیت گفتار بصورت استریو و شفاف در اختیار کاربر قرار میگیرد. به این گونه صداهای گفتاری را میتوان از بین صداهای مختلف براحتی استخراج کرد و با استفاده از سمعک هوشمند درک گفتار را افزایش داد. سمعک هوشمند توانایی تفکیک قوی گفتار را از نویزهای محیطی دارد و صداهای مزاحم را در سطح های مختلفی کاهش میدهد.
امکانات سمعک هوشمند
یکی از تکنولوژی های شگفت انگیز سمعک هوشمند قدرت یادگیری آن است. سمعک هوشمند با توجه به میزان تغییر ولوم کنترل و برنامه ها توسط کاربر و ثبت اطلاعات دقیق محیط های مختلف، شرایط دلخواه کاربر در محیط های مشابه بصورت اتوماتیک اعمال می شود. سیستم وایرلس پیشرفته سمعک هوشمند باعث توانایی اتصال مستقیم موبایل های اندروید و ios به آن شده است. همچنین سمعک هوشمند وسایل صوتی پرکاربرد مانند تلویزیون ، ضبط صوت و … متصل می شود.
سیستم gps یکی از جدیدترین و پیشرفته ترین امکاناتی است که در سمعک هوشمند بکار گرفته شده است. با استفاده از اطلاعات ماهواره ای و با استفاده از اپلیکیشن موبایل می توان مکان دقیق سمعک را مشاهده کرد. همچنین سمعک هوشمند با استفاده از سیستم gps خود محیطهای پر کاربرد فرد مانند محل زندگی و محل کار را شناسایی می کند و تنظیمات مخصوص آن را بصورت اتوماتیک لحاظ می کند.
خیلی خوب و جامع بود. از اون سمعکای قدیمی تا این هوشمندا رو کامل توضیح داده بودین. به نظرم خیلی به درد آدمایی میخوره که اولین بار میخوان سمعک بگیرن.👏
چه خوب بود که همه چیزو با زبون ساده توضیح دادین! من همیشه بین این مدلها گیج میشدم، ولی الان دیگه میدونم دیجیتال چه فرقی با بقیه داره. مرسی از مطلب خوبتون.
وای، این تکنولوژیهای جدیدش خیلی باحاله! هوشمند و بلوتوثی؟! اصلاً فکر نمیکردم همچین چیزی باشه. ممنون بابت توضیحات ساده و روانتون.
دمتون گرم، واقعاً یه مطلب مفید بود. از قدیمیها تا دیجیتالیها رو کامل گفتین. حالا اگه بشه قیمتای حدودیشونم بگین، عالی میشه!
اوه چه مطلب کاملی بود! اصلاً فکر نمیکردم سمعکها اینهمه نوع تکنولوژی داشته باشن. خیلی خوب توضیح دادین، الان بهتر میتونم بفهمم کدومش به کارم میاد.