خبرگزاری آنلاین، گروه استانها: ایران دارای منابع غنی و بزرگی از انرژی است که طی سالهای گذشته تلاش ویژهای به منظور توسعه برداشت از میدانهای نفتی و گازی چه در داخل کشور و چه در میدانهای مشترک صورت گرفته است.
برداشت از میدانهای مشترک اهمیت بسیار زیادی دارد و نیاز است که برداشت از این میدانها در اولویت سرمایهگذاری در صنایع نفت و گز قرار گیرد که البته در این زمینه اقدامات خوبی انجام شده است.
یکی از میدانهای مشترک ایران، میدان گازی پارس جنوبی است که بین ایران و قطر مشترک است. هرچند قطریها سالها برداشت بیشتری از این میدان داشتند ولی در سالهای اخیر برداشت ایران از قطر در این میدان پیشی گرفته است.
میدان گازی بِلال در حدود ۴۰ کیلومتری شرق میدان گازی پارس جنوبی و در مجاورت مرز ایران و قطر است که بخش گازی میدان بلال توسط شرکت نفت و گاز پارس و قسمت نفتی آن توسط شرکت فلات قاره مدیریت میشود.
فاصله میدان گازی بلال با تأسیسات نفتی بلال موجود در دریا حدود یک کیلومتر است و گاز استخراج شده از میدان گازی بلال با خط لوله به سکوی 12C پارس جنوبی متصل و سپس از طریق خط لوله SP12C به پالایشگاه فاز ۱۲ منتقل خواهد شد.
محل اجرای پروژه میدان گازی بلال در فاصله ۳۰ کیلومتری جنوب شرقی میدان پارس جنوبی و ۹۰ کیلومتری جنوب غربی جزیره لاوان (خط مشترک مرزی با قطر) است.
هدف از اجرای این پروژه، تولید گاز و میعانات گازی به ترتیب به میزان روزانه ۵۰۰ میلیون فوت مکعب و ۱۵ هزار بشکه و سپس انتقال آن از طریق خط لوله به پالایشگاههای پارس جنوبی است.
یکی از ویژگیهای مهم اجرای طرح توسعه میدان گازی بلال، استفاده از دانش و تخصص ایرانی است که در ساخت جکت سرچاهی آن به طور تقریباً ۱۰۰ درصدی از قطعات و دانش و تلاش کارگران و مهندسان ایرانی استفاده شده است.
در میدان بلال روزانه ۱۴.۲ میلیون متر مکعب گاز و ۱۰ هزار بشکه میعانات گازی تولید میشود که نقش مهمی در تأمین سبد انرژی کشور خواهد داشت.
لزوم تسریع در برداشت از میدانهای گازی مشترک
یکی از کارشناسان حوزه انرژی در گفتگو با خبرنگار آنلاین اظهار کرد: در دنیای امروز، منابع انرژی به عنوان یکی از مهمترین عوامل رشد و توسعه اقتصادی کشورها شناخته میشوند و ایران با دارا بودن میادین گازی مشترک، به ویژه میدانهای گازی با قطر، باید به سرعت به توسعه و برداشت از این منابع بپردازد.
محمد مهدی محمدیان اضافه کرد: میدانهایی مانند میدان پارس جنوبی و میدان بلال، نمونههایی از این میادین هستند که نه تنها میتوانند نیازهای داخلی را تأمین کنند، بلکه قابلیت صادرات و افزایش درآمد ملی را نیز دارند.
وی تصریح کرد: با توجه به رقابت شدید جهانی در صنعت انرژی، تسریع در توسعه میادین گازی مشترک میتواند به ایران کمک کند تا در بازار جهانی انرژی موقعیت بهتری پیدا کند.
این کارشناس حوزه انرژی خاطرنشان کرد: با توجه به تحریمها و محدودیتهای بینالمللی، استفاده بهینه از این منابع میتواند به کاهش وابستگی کشور به واردات انرژی کمک کند.
وی تاکید کرد: برای دستیابی به این هدف، نیاز است که دولت و بخش خصوصی با همکاری یکدیگر، سرمایهگذاریهای لازم را انجام دهند و زیرساختهای لازم برای برداشت از این میادین را فراهم کنند.
میدان بلال نماد توان متخصصان داخلی
یکی از کارشناسان حوزه نفت، گاز و پتروشیمی در گفتگو با خبرنگار آنلاین اظهار کرد: میدان بلال یکی از پروژههای مهم گازی ایران است که با تکیه بر توان متخصصان داخلی در حال توسعه است.
اسماعیل تنگستانی تصریح کرد: این میدان که در نزدیکی مرز با قطر قرار دارد، به عنوان یکی از میادین مشترک شناخته میشود و پتانسیل بالایی برای تأمین نیازهای داخلی و صادرات دارد.
وی ادامه داد: توسعه میدان بلال نه تنها نشاندهنده توانمندیهای فنی و مهندسی ایران است، بلکه یک گام بزرگ در راستای خودکفایی کشور در صنعت نفت و گاز محسوب میشود.
تنگستانی به مراحل اجرا و ساخت تأسیسات مورد نیاز میدان بلال اشاره کرد و افزود: متخصصان ایرانی با استفاده از فناوریهای نوین و دانش بومی، موفق شدهاند تا مراحل ساخت و توسعه این میدان را با کیفیت بالا انجام دهند.
وی ادامه داد: این پروژه نه تنها به تأمین انرژی کشور کمک خواهد کرد، بلکه ایجاد اشتغال و رونق اقتصادی در منطقه را نیز به همراه خواهد داشت. با توجه به اهمیت این میدان، انتظار میرود که با تسریع در روند توسعه آن، ایران بتواند سهم بیشتری از بازار جهانی انرژی را به خود اختصاص دهد.
تأمین گاز یک استان در میدان بلال
مجری طرح توسعه میدان گازی بلال در گفتگو با خبرنگار آنلاین اظهار کرد: اجرای طرح توسعه فازهای گازی از بخشهای مختلفی تشکیل شده که در میدان گازی بلال از توان متخصصان داخلی به بهترین شرک در همه مراحل استفاده شده است.
احسان محمدی با اشاره به انجام عملیات بارگیری جکت طرح توسعه میدان مشترک گازی بلال اضافه کرد: برای استقرار دکل در موقعیت مرزی بلال و انجام عملیات حفاری نیاز است که ابتدا این جکت نصب شود.
میدان گازی بلال به اندازه نیاز یک استان سردسیر کشور گاز تولید خواهد کر وی ادامه داد: در خلیج فارس و در محلی که قرار است حفاری میدان گازی بلال انجام شود، عمق آب ۶۵ متر است که این جکت دارای ۷۵ متر ارتفاع است و پس از نصب میتواند دیگر عملیاتها در این منطقه ر پشتیبانی کند.
مجری طرح توسعه میدان گازی بلال با بیان اینکه این جکت که با وزن بیش از سه هزار تن ساخته شده است، ادامه داد: این جکت دارای وزن پایلها به میزان هزار ۲۵۶ تن و وزن جکت و متعلقات به میزان هزار و ۸۰۰ تن است که با ارتفاع ۷۵ متر ساخته شده است.
وی با اشاره به اینکه در این طرح از ۱۰۰ درصد توان متخصصان داخلی استفاده شده است خاطرنشان کرد: در مجموع یک میلیون و ۳۰ هزار نفر ساعت کار بدون حادثه انجام گرفته است.
نقش بلال در رفع ناترازی انرژی
محمدی تاکید کرد: بیش از ۱۶ میلیون دلار معادل هزار میلیارد تومان برای ساخت این جکت هزینه شده است که کل کار توسط متخصصان داخلی انجام گرفته است.
وی با بیان اینکه میزان تولید گاز کشور با بهرهبرداری از میدان گازی بلال به میزان روزانه ۱۴.۲ میلیون متر مکعب معادل ۵۰۰ فوت مکعب گاز افزایش مییابد، از تولید روزانه ۱۰ هزار بشکه میعانات گازی در این میدان خبر داد. میدان گازی بلال به اندازه نیاز یک استان سردسیر کشور گاز تولید خواهد کرد.
مجری طرح توسعه میدان گازی بلال از نقش این طرح در رفع ناترازی انرژی خبر داد و بیان کرد: این میدان مشترک بین ایران و قطر در ۹۰ کیلومتری جزیره لاوان و ۳۰ کیلومتری جنوب شرقی میدان پارس جنوبی قرار گرفته است.
وی تاکید کرد: توسعه این میدان مشترک سالها به تعویق افتاده بود که یکی از دلایل تعویق در توسعه این میدان، داشتن میدانی بزرگتر به نام پارس جنوبی بود. اکنون اهتمام وزارت نفت تعیین تکلیف و توسعه میدانهای مشترک است که این میدان نیز در دستور کار قرار گرفته است.
میدان بلال نمادی از اراده و همت ایرانیان برای دستیابی به خودکفایی در صنعت انرژی است و نشاندهنده آیندهای روشن برای صنعت نفت و گاز کشور خواهد بود.