زنان ایران، در مسیر پیشرفت

به گزارش گروه پژوهش و دانش خبرگزاری عام و فناوری آنا، پس از پیروزی انقلاب اسلامی که بخش مهم این پیروزی مدیون حضور فعال زنان در عرصه مبارزات و تظاهرات خیابانی بود، زنان هویتی دیگر پیدا کردند. طبق گزارش بانک جهانی میزان بی‌سوادی زنان ایران از ۵۰ تا ۶۰ درصد به کمتر از ۱۰ درصد در سال ۱۳۸۹ کاهش یافت. همچنین طبق گزارش انجمن جهانی اقتصاد، جمهوری اسلامی ایران در عدالت آموزشی بین دختر و پسر، مقام اول جهان را کسب کرده است.

زنان ایران

به گواه آمار در سال ۵۷ سهم پذیرش زنان در دانشگاه‌ها ۲۳ درصد بود، اما روند پیشتازی زنان در ورود به مقطع آموزش عالی از سال تحصیلی ۷۷-۷۶ شروع شد و تعداد دختران دانشجوی کشور از ۲۳ درصد کل دانشجویان در سال ۵۷ به ۶۳ درصد در سال ۸۵ رسید یعنی به یکباره طی ۲۷ سال در حدود سه برابر افزایش یافت.

هم‌اکنون نیز سهم دختران از جمعیت دانشجویی بیش از ۶۰ درصد است که این نشان‌دهنده حضور چشمگیر دانشجویان زن در آموزش عالی کشور است.

 به طور کلی بیش‌تر زنان قبل از پیروزی انقلاب اسلامی بی‌سواد یا کم‌سواد بودند، طبق آمار در سال ۵۵، ۳۵.۴۸ درصد زنان کشور، باسواد بودند و تنها ۳۷.۸۳ درصد دانش‌آموزان کشور و ۲۹.۸ درصد دانشجویان کشور، دختر بودند.

از نظر بسیاری از کارشناسان پیشرفت زنان در عرصه علمی موجب مشارکت بیشتر آنها در عرصه اشتغال و فعالیت‌های اجتماعی، فرهنگی و سیاسی می‌شود و هر چه زنان در آموزش عالی و کسب تجربیات تحصیلی مشارکت بیشتری داشته باشند، شانس بیشتری برای توسعه شغلی پیدا می‌کنند همچنین افزایش مشارکت زنان در جامعه موجب دسترسی بیشتر آنها به مجاری قدرت می‌شود. از این رو به واسطه همین حضور چشمگیر زنان در دانشگاه‌ها، شاهد حضور گسترده آنان در عرصه های دیگر نیز هستیم.

بر اساس پژوهشی که از سوی معاونت ریاست جمهوری در امور زنان و خانواده انجام شده است در ۷ حوزه «آموزش»، «بهداشت»، «اشتغال و کارآفرینی»، «رسانه»، «ورزش»، «حضور در عرصه قدرت و تصمیم‌گیری»، «محیط زیست، اقلیم و بحران‌ها»، به دستاورد‌های زنان کشورمان خواهیم پرداخت. پژوهش مورد نظر این دستاورد‌ها را طبق آمار تا سال ۱۴۰۰ گردآوری کرده که در ادامه به آن‌ها اشاره شده است.  

افزایش چشمگیر مشارکت زنان در عرصه‌های مختلف بعد از پیروزی انقلاب اسلامی در سال ۱۳۵۷

سهم زنان در عرصه آموزش

پس از پیروزی انقلاب اسلامی ۵۷ تا سال پایان سال ۱۴۰۰ در حوزه آموزشی سهم زنان در عضویت هیات علمی دانشگاه‌ها ۳۳/۳ درصد و در دانشگاه های علوم پزشکی ۳۴ درصد افزایش داشته است همچنین تعداد دانشجویان دختر در دانشگاه‌های کشور ۵۶ درصد رشد داشته است.

اعداد و ارقام درباره موقعیت زنان پساانقلاب اسلامی چه می‌گویند؟

سهم زنان در جمعیت دانشجویی کشور( نسبت دانشجویان زن به کل دانشجویان به درصد) طی ۵۰ سال اخیر(۱۳۵۰ تا ۱۴۰۰)

بر همین منوال پس از پیروزی انقلاب اسلامی بی سوادی زنان و دختران با نسبت ۹۹/۳ درصد ریشه کن شده و نسبت دانش آموزان دختر به پسر ۲۸ درصد رشد داشته است.

اعداد و ارقام درباره موقعیت زنان پساانقلاب اسلامی چه می‌گویند؟

افزایش نسبت پسران به دختران در تحصیلات تکمیلی

این رشد فقط در بخش دانشجویی نبوده است، در عرصه اساتید و مدرسین دانشگاه نیز شاهد رشد بالایی از حضور اساتید زن بوده‌‎ایم. مطالعات و بررسی‌های تا سال ۱۴۰۰ نشان می‌دهد که نرخ رشد تعداد زنان اعضای هیأت علمی دانشگاه‌ها از ۲۷.۵ درصد به بیش از ۳۳.۳ درصد رسیده و این نشان روشنی از ارتقا حضور زنان در این عرصه است.

 بیش از ۹۵۰۰ مولف زن و ۸۴۰ ناشر زن

عبدالحسین آذرنگ در مقاله‌ای با عنوان «دوره‌های عادی و بحرانی نشر کتاب در ایران در نیم قرن اخیر» وضعیت نشر کتاب در ایران را به‌خوبی تصویر کرده است،‌ وضعیتی که در پس سانسور و خفقان شدید دوره پهلوی اول و پهلوی دوم ایجاد شده بود. وی نوشته است: «سال ۱۳۳۸ در کشوری که حدود ۲۰ میلیون جمعیت داشت، فقط ۴۸۵ عنوان کتاب منتشر می‌کردند؛ یعنی به‌ازای هر یک میلیون نفر ۲۴ عنوان کتاب. سال ۱۳۴۰ تعداد کتاب‌ها ۵۸۷ عنوان شد و سال ۱۳۴۹ چهارهزار و ۳۵۹ کتاب؛ یعنی به‌ازای هر یک میلیون نفر ۸۸ عنوان. در سال ۱۳۵۰ تعداد ۳۴۷۴ عنوان کتاب منتشر شد و سال ۵۵ تعداد ۱۶۸۹ کتاب که حتی نسبت به ۱۱ سال قبلش هم کمتر بوده است».

در همین مقاله آذرنگ آمده است: آمار تعداد نویسندگان زن و مرد در سال‌های پیروزی انقلاب اسلامی نیز آمار قابل توجهی است،‌ در سال ۵۷ تعداد نویسندگان مرد ۳۸۸ نفر بوده است که این رقم در سال ۹۶ به ۶۰هزار و ۳۳ نفر می‌رسد. اما در سال نخست پیروزی انقلاب اسلامی تنها ۱۱ نویسنده زن در ایران کتاب منتشر کرده‌اند. در سال بعد از آن یعنی در سال ۵۸ این آمار افزایش قابل توجهی در حدود هشت برابر پیدا می‌کند و ۸۰ نویسنده زن در ایران کتاب منتشر می‌کنند پس از آن شمار نویسندگان زن با شیبی ملایم افزایش پیدا کرده و به ۲۸هزار و ۲۳۹ نویسنده در سال ۹۶ می‌رسد.

آمارهای آمده در پژوهش معاونت ریاست جمهوری در امور زنان و خانواده، نشان می‌دهد که پس از انقلاب اسلامی تا سال ۱۴۰۰ بیش از ۹۵۰۰ مولف زن و ۸۴۰ ناشر زن در کشور فعالیت داشته‌اند.

اعداد واقعیاتی که نمی‌توان انکارشان کرد/ رشد چشمگیر موقعیت زنان پساانقلاب اسلامی

بررسی ها نشان می دهد که طی چهار دهه اخیر رفته رفته شمار خانم‌های میدان ادبیات (رمان، داستان، شعر، نقد ادبی و…) افزایش پیدا کرده و کار تا آنجا پیش رفته است که امروزه حضورشان بسیار پررنگ‌تر از آقایان این عرصه است.

زنان و عرصه بهداشت و سلامت همگانی

پس از انقلاب اسلامی در حوزه بهداشت، بیش از ۹۵ درصد زایمان‌ها توسط متخصصان زنان و زایمان انجام شده است.

به ازای هر ۱۰۰ هزار زن در کشور ۶۰ ماما و ۲/۸ متخصص زنان زایمان در کشور وجود دارد.

همچنین اجرای شبکه پوشش همگانی سلامت برای ۱۰۰ درصد شهرنشینان، ۹۹ درصد روستاییان و عشایر و کسب رتبه دهم در جهان از نظر کمترین میزان مرگ از دهانه رحم، کاهش نرخ مرگ و میر کودکان زیر ۵ سال به ۱۴/۲ درصد در هر ۱۰۰ هزار تولد و کاهش نرخ مرگ و میر نوزادان به ۸/۲ درصد در هر ۱۰۰ هزار تولد از دستاوردها و پیشرفت های زنان پس از انقلاب اسلامی تا سال ۱۴۰۰ است.

زنان فعال در عرصه دانش‌بنیان‌ها، ورزش، هنرو رسانه

در حوزه اشتغال و کارآفرینی ۴۲۰۰ صندوق اعتبارات خرد زنان روستایی با تخصیص ۱۲۰۰ میلیارد ریال اعتبار دولتی فعالیت کرده است. همچنین ۲۳۹۰ زن به عنوان عضو هیات مدیره شرکت‌های دانش بنیان فعالیت می کنند. 

پوشش بیمه تامین اجتماعی برای زنان سرپرست خانوار، کاهش نرخ بیکاری زنان به ۱۳/۷ درصد، کارفرمایان زن ۱/۲ درصد زنان شاغل، توسعه کسب و کار پایدار، افزایش دسترسی زنان به منابع طبیعی و اجرای طرح ملی توان افزایی اشتغال با محور زنان روستایی و عشایر سایر دستاوردهای زنان پس از انقلاب در حوزه اشتغال و کارآفرینی است.

بر اساس این گزارش، در حوزه ورزش ۱۶۱۱۱ باشگاه ورزشی برای زنان در کشور فعالیت دارد همچنین ۳۳۰۲ مدال در رویدادهای اخیر جهانی توسط ورزشکاران زن کسب شده است.

پس از انقلاب اسلامی ۷۰ زن رییس هیات ورزشی در سطح استان‌ها و ۵۱ زن رییس و نایت رییس فدراسیون های ورزشی بوده اند. همچنین ۸۸۳۶۶ نفر داور زن در مسابقات ملی و بین المللی فعالیت داشته اند و زنان ایرانی در ۹۷ کرسی بین المللی در فدراسیون های ورزشی جهان فعالیت داشته اند.

اعداد واقعیاتی که نمی‌توان انکارشان کرد/ رشد چشمگیر موقعیت زنان پساانقلاب اسلامی

در حوزه رسانه نرخ مشارکت زنان فعال در عرصه ی فناوری اطلاعات به ۳۱/۵ درصد رسیده است و ۹۰۳ زن فیلم ساز در عرصه  سینما و ۲۰۰۰ زن متخصص در پشت صحنه سینما فعالیت داشته اند.

در ادامه ۱۱۴ جایزه ملی و ۱۲۸ جایزه ی بین‌المللی توسط فیلمسازان زن در جشنواره‌های مطرح کسب شده و زنان در ۴۵ جشنواره مطرح بین‌المللی به عنوان رییس هیات داوران حضور داشته‌اند.

پیشتر نیویورک تایمز در گزارشی با عنوان «رمان نویسان زن ایرانی، ستارگان ایران» به پیشرفت خیره کننده زنان نویسنده در ایران پس از پیروزی انقلاب اسلامی می‌پردازد و می‌نویسد: «[تعداد]زنان نویسنده در ایران، در طول دهه گذشته ۱۳ برابر شده است و تقریبا برابر با تعداد امروز مردان است… انقلاب اسلامی سال ۱۹۷۹، نقطه‌ عطفی برای زنان ایرانی در تمام طیف‌ها بوده است

فعالیت بیش از ۱۱۲۱ زن قاضی در کشور

در عرصه قدرت و تصمیم گیری ۲۵/۲ درصد از مدیران دولتی کشور در همه سطوح عالی، میانی و پایه مدیریت اجرایی، فعالیت ۱۱۲۱ زن قاضی در کشور، رشد ۲۲۷ درصدی زنان داوطلب نمایندگی مجلس در دوره یازدهم، کسب ۱۱۱ کرسی مجلس شورای اسلامی توسط زنان در ۱۱ دوره، ارتقا میزان مشارکت زنان در مجلس به ۵/۵۹ درصد و حضور ۱۶/۵ برابری زنان نماینده مجلس شورای اسلامی از دور اول از دستاوردهای زنان پس از پیروزی انقلاب اسلامی تا سال ۱۴۰۰ است.

زنان ایران، پیشتاز پیشرفت

پیشرفت زنان در حوزه محیط زیست

پس از پیروزی انقلاب اسلامی زنان در حوزه محیط زیست اقلیم و بحران‌ها نیز پیشرفت‌های چشمگیری داشته‌اند. در این حوزه ۴ دوره تصدی ریاست سازمان محیط زیست توسط زنان، اجرای طرح ملی ترویج و فرهنگسازی تولید و مصرف محصول استاندارد برای زنان روستایی و عشایری، ایجاد ۲۰۱۶۶ سرپناه امن و مناسب برای اسکان موقت زنان در مناطق بحرانی در زمان زلزله ۱۴۰۰، تخصیص یک چهارم از پست های مدیریت کلان محیط زیست، تامین نیازهای اولیه و ایجاد ۲۱۰۱۴ سرپناه امن و مناسب برای اسکان موقت زنان در بحران سیل ۱۴۰۰، تامین نیاز اولیه برای ۱۱۷۰۷۲ زن در مناطق درگیر بحران سیل در سال ۱۴۰۰ از اقدامات موثر پس از پیروزی انقلاب اسلامی است. همچنین ۴۰ درصد تصدی معاونان سازمان محیط زیست برای زنان بوده است.

تامین نیاز اولیه برای ۲۰۹۱۲ زن در مناطق زلزله زده در سال ۱۴۰۰ و پرداخت کمک هزینه معیشت به تعداد ۲۹۹۱۲۰ زن آسیب دیده در بحران‌های اقلیمی سایر اقدامات مهم در حوزه زنان پس از پیروزی انقلاب اسلامی بوده است.

تحلیل آخر

فضای رسانه‌ای غالب طی دهه‌های اخیر عموما غرب و آمریکا را با رویکردی هالیودی مرکز خوشبختی جهان معرفی کرده است و طیف وسیعی از جوانان و زنان را در موقعیتی قرار داده‌‎ تا مدام نگاهی تحقیرآمیز به موقعیت خود داشته باشد.

این در حالی است که عموم پژوهش‌ها و مطالعات چیز دیگری می‌گویند اینکه زنان ایرانی در بسیاری از عرصه‌ها نه تنها از زنان هیچ کشوری عقب نیستند حتی می‌توان آن‌ها را پیشرو در بسیاری از امور معرفی کرد.  گسترش تعداد زنان نویسنده، هنرمند( نقاش، عکاس، فیلمساز و…)، شاعر و…از یک سو و از سوی دیگر حضور فعال زنان در دانشگاه‌ها و عرصه علم و فناوری تنها گوشه‌ای از قله‌هایی است که زنان ایرانی فتح کرده‌اند. 

در ابتدای گزارش با اشاره به رشد آماری حضور دختران و زنان در دانشگاه‌های کشور، عرصه های مختلفی چون «آموزش»، «بهداشت»، «اشتغال و کارآفرینی»، «رسانه»، «ورزش»، «حضور در عرصه قدرت و تصمیم‌گیری»، «محیط زیست، اقلیم و بحران‌ها»، مورد بررسی قرار گرفت و به دستاورد‌های زنان کشور اشاره شد.

در ادامه برای جمع‌بندی موضوع نموداری از مقایسه وضعیت زنان ایرانی با موقعیت زنان در آمریکا را مورد واکاوی قرار می‌دهیم تا نشان دهیم که چرا باید زنان ایران را پیشتاز پیشرفت بنامیم.

بی تردید آمار تحصیلات عالیه در هر کشوری از فراهم بودن زیر‌ساخت‌ها و فرصت‌ها برای اعضای جامعه حکایت دارد. بر همین اساس در ایران ۶۰درصد و در آمریکا ۵۷درصد زنان تحصیل‌کرده هستند. براساس اطلاعات موجود ۶۰درصد فرصت‌های دانشگاهی به بانوان ایرانی اختصاص دارد و تعداد بانوان تحصیلکرده سه برابر مردان در سال‌های اخیر اعلام شده است. طبق داده‌های آماری تعداد کل دانشجویان علوم پزشکی ۱۲۲هزار و ۷۲۳نفر اعلام شده است، اما قبل از انقلاب ۶درصد دانش‌آموختگان بانوان بودند که این رقم بعد از انقلاب به بیش از ۵۰درصد رسیده است.

اعداد واقعیاتی که نمی‌توان انکارشان کرد/ رشد چشمگیر موقعیت زنان پساانقلاب اسلامی

در تحلیل آخر انقلاب اسلامي ايران به عنوان ظهور و بروز يك تحول گفتمانی در جامعه ايران قابل شناسـايی اسـت، ايـن انقـلاب نه تنها در وضعيت جامعه ايران بيانگر تحولی گفتمانی و معنايی بود، بلكه در چارچوب گفتمان‌هـای جهـانی نيـز توانست ايجاد يك پيوند نشانه و معنای جديدی را به منصه ظهور گذارد؛ بدينگونه است كه فوكو نيز از اين انقلاب به منزله «روح يك جهان بي‌روح» نام می‌برد.

در این گزارش مبتنی بر اعداد و ارقام به رشد کمی و کیفی حضور زنان در عرصه‌های مختلف کشور پرداخته شد. بی‌شک توجه به جایگاه زنان از مشخصه‌های اصلی تحول گفتمانی است که با انقلاب اسلامی تجلی پیدا کرد و همچنان به سمت آینده‌ای روشن در حرکت است.