بیش از یک دهه پیش ابزاری در یک ماهواره هندی توانست مولکولهای آب را در کف دهانههای سایهدار ماه کشف کند و از همان زمان، روند جستجو برای یافتن یخ در قطبهای ماه آغاز شده است. ناسا حالا در حال مونتاژ یک کاوشگر به اندازه ماشین گلف است تا به درون دهانههای تاریک قطب ماه برود و به دنبال ذخایر یخ باشد که در آینده میتوان از آنها برای ساخت پیشران موشک و هوای قابل تنفس استفاده کرد.
همانطور که «آنتونی کولاپریت»، دانشمند پروژه ناسا توضیح میدهد، از 10 سال قبل گروه بزرگی از دانشمندان روی این ایده کار میکنند. در اوایل سال جاری، مهندسان مرکز فضایی جانسون ناسا در هیوستون ساخت شاسی این کاوشگر را آغاز کردهاند. سپس در ماه ژوئن، آژانس فضایی اعلام کرد که تیم VIPER پیش از پرتاب برنامهریزی شده کاوشگر برای نوامبر سال 2024، مسئول مونتاژ و آزمایش کامل آن است.
عملکرد کاوشگر ناسا
کاوشگر چهار چرخ مریخ در مقایسه با رباتهای ناسا که هماکنون در حال کاوش مریخ هستند، متفاوت بهنظر میرسد. VIPER بهگونهای طراحی خواهد شد که بتواند به دهانههای تاریک و مکانهایی که نور خورشید برای میلیاردها سال به آنجا نرسیده است، برود.
کولاپریت همچنین در کنفرانس انجمن علمی اکتشافی ناسا به این موضوع اشاره کرد که چون این کاوشگر به مکانهای تاریک خواهد رفت، اولین نمونه با چراغ جلو خواهد بود! در واقع VIPER دارای چراغهای LED خواهد بود که روی سطح زغالی رنگ ماه میتواند رنگ آبی ایجاد کند.
همچنین عملکرد VIPER نسبت به مریخنوردهای ناسا متفاوت است. این کاوشگر میتواند با سرعت نور بین زمین و سیاره سرخ حرکت کند، اما سفر به ماه را فقط در عرض چند ثانیه انجام میدهد که با این وجود، دانشمندان میتوانند آن را بیشتر شبیه به یک پهپاد کنترل کنند.
باتری این کاوشگر 450 کیلوگرمی تا 50 ساعت برای انجام مطالعات علمی دوام خواهد آورد و زمانی به خواب زمستانی خواهد رفت که چرخش ماه باعث میشود تا قطب جنوب آن به مدت دو هفته از دید زمین خارج شود و ارتباط کاوشگر با دانشمندان از دست برود.
227227