هموگلوبین در میانسالی
با وجودی که سبک زندگی و رژیم غذایی، شرط بسیار مهمی در بروز هموگلوبین در میانسالی به حساب میآیند، اما معمولا افراد میانسال به صورت طبیعی دچار کاهش یا افزایش هموگلوبین نمیشوند و در بسیاری از شرایط این معضل با بروز بیماریهایی خاص و جراحتهای بالا اتفاق میافتد. با این حال لازم است که فرد با انجام ، سطح هموگلوبین نرمال میانسالی در خون خود را بررسی کرده و با پزشک معالج مشورت کند. آیا بالا بودن هموگلوبین خطرناک است؟ برای دریافت پاسخ این سوال همراه ما باشید.
هموگلوبین نرمال در میانسالی چقدر باید باشد؟
به طور کلی هموگلوبین مردان در دوران میانسالی باید چیزی بین ۱۲.۴ تا ۱۴.۹ گرم در دسیلیتر باشد و هموگلوبین نرمال خانمها در این دوره سنی نیز چیزی حدود ۱۱.۷ تا ۱۳.۸ گرم در دسیلیتر محاسبه میشود. به خاطر داشته باشید که این مقادیر میتوانند گاهی متفاوتتر باشند.
علائم تغییرات هموگلوبین نرمال در میانسالی
علائم تغییرات هموگلوبین نرمال در میانسالی بسته به شدت و علت تغییرات میتواند تا حدودی متفاوت باشد، با این حال اگر بخواهیم علائم و نشانههای کلی این تغییرات را مطرح کنیم میتوانیم به این موارد اشاره کنیم:
- ضعف
- رنگپریدگی در پوست
- تمایل پوست به رنگ زرد
- ضربان قلب نامنظم
- درد در قفسه سینه
- سردی دست و پا
- احساس سرگیجه و سبکی سر
به خاطر داشته باشید که در ابتدای خارجشدن هموگلوبین از حالت نرمال در میانسالی، امکان آن وجود دارد که علائم، آنقدر خفیف باشند که اصلا متوجه آنها نشوید، اما با افزایش میزان و شدت علائم میتوانید افزایش یا کاهش شدیدتر هموگلوبین خون خود را متوجه شوید.
به خاطر داشته باشید که در ابتدای خارجشدن هموگلوبین از حالت نرمال در میانسالی، امکان آن وجود دارد که علائم، آنقدر خفیف باشند که اصلا متوجه آنها نشوید.
۱. علائم هموگلوبین پایین در میانسالی
از جمله علائمی که به طور مشخص به کاهش هموگلوبین در دوران میانسالی اشاره دارند، میتوان به این موارد اشاره کرد:
- شکنندگی ناخنها
- عفونتهای مکرر
- کاهش تمرکز
- احساس خستگی و ضعف
- احساس سختی در بلعیدن
- رنگپریدگی لثه و ناخن
- تنگینفس بهویژه در زمان پیادهروی
- رنگپریدگی صورت
- کاهش اشتها
- سر شدن دست و پا
- کاهش قدرت یادگیری
- سردرد و سرگیجه
۲. علائم هموگلوبین بالا در میانسالی
از جمله علائمی که نشاندهنده هموگلوبین بالا در دوران میانسالی هستند، میتوان به این موارد اشاره کرد:
- احساس خستگی زیاد
- کاهش غیرطبیعی وزن
- تورم دردناک در مفاصل
- تعریق بیش از اندازه
- سرگیجه و سردرد
- زردی پوست و چشمها
- بروز
- تنگی نفس
- بزرگشدن کبد و طحال
- گزگز دست و پا
- خونریزی و کبودی سریع
برای بررسی علائم تغییر در هموگلوبین نرمال در میانسالی به کدام دکتر مراجعه کنیم؟
در مرحله اولیه برای درمان کمخونی میتوانید به پزشک عمومی مراجعه کنید، اما در بیشتر موارد، پزشک عمومی جهت تکمیل روند درمانی و تخصصیتر عمل کردن، شما را به متخصص درمان اختلالات خونی یا همان هماتولوژیست، و یا متخصص گوارش ارجاع خواهد داد.
شما میتوانید از طریق سایت دکترتو با یا متخصص قلب در ارتباط باشید. در دکترتو علاوهبر سیستم تعیین وقت حضوری امکان وجود دارد.
علت تغییرات هموگلوبین طبیعی در میانسالی
معمولا بروز هموگلوبین پایین میتواند علتهای بسیار خاص و محدودی داشته باشد. برای مثال یا استفاده از داروهایی که بر سلولهای مغز استخوان که مسئول ساخت گلبول قرمز هستند تاثیر میگذارند، جزء بزرگترین دلایل ابتلا به این بیماری است. با این حال کمبود آهن که گاهی گریبانگیر گیاهخواران میشود، نیز از دیگر دلایل ابتلا به این بیماری خواهد بود.
اما اگر بخواهیم به دلایل ابتلا به هموگلوبین بالا اشاره کنیم، میتوانیم بگوییم که این معضل معمولا ناشی از سطوح پایین اکسیژن در خون خواهد بود که در یک دوره زمانی طولانی هم اتفاق میافتد. بااینحال بیماری مغز استخوان که موجب افزایش غیرطبیعی گلبولهای قرمز خون میشود و همینطور بیماریهای قلبی مادرزادی، بیماری مزمن انسداد ریه، فیبروز ریوی، مصرف داروهایی مثل استروئیدهای آنابولیک یا اریتروپوئیتین و کمآبی بدن هم از دیگر دلایل افزایش هموگلوبین در دوران میانسالی خواهند بود.
تست تشخیص تغییرات هموگلوبین در میانسالی
آزمایشی که برای تشخیص هموگلوبین در میانسالی انجام میشود، آزمایش هموگلوبین خون یا همان Hgb است که بخشی از آزمایش شمارش کامل خون CBC به حساب میآید و میتواند میزان هموگلوبین خون را اندازهگیری کند. این آزمایش، علاوه بر اینکه شرایط هموگلوبین خون شما را شناسایی میکند، میتواند در تشخیص بسیاری دیگر از مشکلات جسمانی نیز به پزشک کمک کند، چیزهایی مثل بیماری کبد و کلیه، اختلالات خونی، برخی از انواع سرطانها، سوء تغذیه، بیماریهای قلبی و ریوی.
آزمایشی که برای تشخیص هموگلوبین در میانسالی انجام میشود، آزمایش هموگلوبین خون یا همان Hgb است که بخشی از آزمایش شمارش کامل خون CBC به حساب میآید.
درمان مشکلات هموگلوبین در میانسالی
به طور کلی درمان مشکلات هموگلوبین در میانسالی بسته به نوع مشکل و سطح هموگلوبین خون فرد میتواند متفاوت باشد. با این حال روشهای درمانی معمولا در دو دسته استفاده از دارو و داشتن رژیم غذایی سالم قرار میگیرد. در ادامه بسته به میزان هموگلوبین بالا یا پایین، روشهای درمانی را به طور کامل توضیح دادهایم.
۱. درمان هموگلوبین بالا در میانسالی
برای درمان هموگلوبین بالا در میانسالی، روشهای متفاوتی وجود دارد، اما از جمله بهترین آنها میتوان به استفاده از داروهایی همچون ، کلوپیدوگول، دی پیریدامول و تکلوپدین اشاره کرد، تمامی این داروها به تجویز مستقیم پزشک نیاز دارند، چرا که مصرف خودسرانه آنها میتواند عوارض بدی همچون خونریزی را به دنبال داشته باشد.
در برخی از مواقع، حجامت نیز برای درمان این بیماری استفاده میشود، با این حال برای انجام این روش هم حتما به تجویز پزشک نیاز خواهد بود. از دیگر روشهای درمان هموگلوبین بالا در میانسالی میتوان به پرهیز از مصرف دخانیات، انجام ورزش منظم و داشتن اشاره کرد.
۲. درمان هموگلوبین پایین در میانسالی
راههای زیادی برای افزایش سطح هموگلوبین وجود دارد که از میان آنها میتوان به این موارد اشاره کرد:
- انتقال گلبول قرمز
- دریافت اریتروپویتین (هورمونی که برای تحریک تولید گلبولهای قرمز استفاده میشود.)
- مصرف مکملهای آهن
- افزایش مصرف غذاهای غنی از آهن (چیزهایی مثل تخم مرغ، اسفناج، گوجه فرنگی، لوبیا، گوشت بدون چربی و غذاهای دریایی)
- افزایش مصرف غذاهای غنی از کوفاکتور (مثل ویتامین B6، اسید فولیک، ویتامین B12 و ویتامین C)
به خاطر داشته باشید که افراد نباید مصرف مکملهای آهن یا سایر روشهای درمانی ذکرشده را بدون مشورت با پزشک و تجویز مشخص آنها انجام دهند، چرا که میتواند عوارض بسیاری را به دنبال داشته باشد.
برای درمان تغییرات هموگلوبین نرمال در میانسالی به کدام دکتر مراجعه کنیم؟
چنانچه پیش از این نیز اشاره کردیم شما میتوانید برای بررسی اولیه بیماری به پزشک عمومی مراجعه کنید، اما زمانی که در روند درمانی قرار میگیرید، بهتر است که به متخصص درمان اختلالات خونی که هماتولوژیست نامیده میشود مراجعه کنید. در برخی از شرایط و بسته به وضعیت جسمی بیمار، متخصص قلب یا گوارش نیز میتوانند در طیشدن روند درمانی به شما کمک کنند.
شما میتوانید از طریق سایت دکترتو با یا سایر پزشکان در ارتباط باشید. در دکترتو علاوهبر سیستم تعیین وقت حضوری امکان وجود دارد.
کم بودن هموگلوبین چه مشکلی در میانسالی ایجاد می کند؟
برخی از عوارض عمومی کاهش هموگلوبین خون شامل کاهش وزن شدید، و خونریزی آسان و احساس سرگیجه مداوم میشود، با این حال، عوارض درازمدت و خطرناکتری نیز وجود دارد. برای مثال تحقیقات نشان میدهند که بیمارانی که دچار میشوند، میزان آهن کمی در خونشان دیده میشود و هموگلوبین موجود در خون آنها نیز پایین است. به همین دلیل هموگلوبین پایین در میانسالی به مرور زمان مشکلات قلبی به وجود میآورد و در دوران سالمندی اختلالاتی در تقویت قلب ایجاد میشود. در کنار آن نیز خستگی مزمن ناشی از هموگلوبین پایین خون در میان بیماران بسیار رایج است.
برخی از عوارض عمومی کاهش هموگلوبین خون شامل کاهش وزن شدید، کبودی و خونریزی آسان و احساس سرگیجه مداوم میشود.
زیاد بودن هموگلوبین در میانسالی چه مشکلی ایجاد می کند؟
بالابودن میزان هموگلوبین در خون نیز مشکلات بسیاری را برای فرد به دنبال دارد که از میان آنها میتوان به احساس ضعف و بیحالی، سردرد، بروز اختلالات بینایی، تنگی نفس، ، بزرگی کبد و طحال شود. با این حال، عوارض طولانیمدت و خطرناکتری نیز در اثر این بیماری به وجود میآید که از میان آنها میتوان به بروز زخم معده، دردهای استخوانی خفیف تا شدید، نقرس و سنگ کلیه اشاره کرد.
بنابراین لازم است که به محض بروز علائم اولیه به پزشک مراجعه کنید تا پیش از آن که کار از کار بگذرد و علائم و عوارض شدیدتری بروز پیدا کند، بتوانید این بیماری را مهار و درمان کنید.
پیشگیری از هموگلوبین بالا و پایین در میانسالی
برای آنکه بتوانید از افزایش هموگلوبین خون در دوران میانسالی جلوگیری کنید لازم است که در وهله اول، سبک زندگی خود را سالمتر کنید. یک رژیم غذایی مغذی با میوه و سبزیجات، قطعا میتواند در جلوگیری از ابتلا به هموگلوبین بالا موثر باشد. در کنار این نیز به صورت روزانه، مقدار زیادی آب و مایعات هیدراته بنوشید. فراموش نکنید که ترک سیگار هم شرط مهمی در پیشگیری از این بیماری خواهد بود. درنهایت از مصرف داروهای افزایشدهنده عملکرد هم جدا خودداری کنید.
اما اگر بخواهیم نگاهی به راههای پیشگیری از هموگلوبین پایین بیندازیم باید بگوییم که مهمترین کاری که میتوانید انجام دهید، رعایت یک رژیم غذایی سالم و البته همراه با منبع آهن است. در کنار این نیز سعی کنید که در رژیم غذاییتان از گوشت قرمز (گوشت گاو و جگر، مرغ و ماهی) استفاده کنید.