آب از آب تکون نمی خوره… تو ناودون خونه شما چی؟ یه نگاه بنداز ببین شیب بندی ش درسته یا نه!
شاید باورتون نشه ولی خیلی از دردسرهای خونه مون از نم دادن دیوار گرفته تا شرشر آب از ناودون موقع بارون ریشه تو یه چیز کوچیک ولی خیلی مهم داره : شیب بندی ناودون. آره همون ناودونی که دور تا دور سقف خونه تونه و فکر می کنید فقط یه لوله فلزیه که آب رو رد می کنه بره. ولی قضیه خیلی پیچیده تر از این حرفاست!

من خودم چند سال پیش اصلا به این چیزا فکر نمی کردم. ناودون بود دیگه بود! تا اینکه یه روز بارون شدید اومد و دیدم آب داره از ناودون سرریز می کنه می ریزه رو دیوار می پاشه رو پنجره… جون آدمو به لب می رسونه! اول فکر کردم ناودون گرفته کلی بالا پایین رفتم برگ و آشغال درآوردم. ولی فایده نداشت. بازم همون آش و همون کاسه.
تازه بعد از کلی پرس و جو و اینترنت گردی فهمیدم مشکل اصلی از کجاست : شیب ناودون درست نبوده! یعنی چی؟ یعنی ناودون یه جورایی صاف نصب شده بوده انگار نه انگار که باید آب رو هدایت کنه سمت پایین. آب بیچاره هم نمی دونسته کدوم طرف بره وسط ناودون جمع می شده و آخرش هم سرریز می کرده بیرون.
از اون روز به بعد شیب بندی ناودون واسه من شده یه جور دغدغه همیشگی. دیگه هر جا ناودون می بینم اول شیبشو چک می کنم! شاید شما هم مثل من اولش فکر کنید چیز مهمی نیست ولی повер کنید اگه شیب ناودونتون درست نباشه کلی دردسر براتون درست می کنه. تو این مقاله می خوام از تجربیات شخصیم بگم از مشکلاتی که خودم با شیب بندی ناودون داشتم از راه حل هایی که امتحان کردم و جواب گرفتم (و نگرفتم!) و خلاصه هر چی که لازمه در مورد شیب بندی ناودون بدونید رو با زبون خودمونی براتون تعریف کنم. پس اگه می خواید خونه تون از دست نم و رطوبت در امان باشه و موقع بارون خیالتون راحت باشه با من همراه باشید!
تو ساختمون سازی برای هدایت و کنترل آب در کف حیاط، دستشویی و حموم، آشپزخانه، شیروونی و ناودونی از ابزاز های مختلفی مثل کفشور استیل، انواع گاتر و… استفاده میکنن.
شیب بندی ناودون اصلا یعنی چی؟ مگه ناودون هم شیب می خواد؟
بذارید اول از همه تکلیفمون رو با این شیب بندی روشن کنیم. شاید بعضیاتون اصلا ندونید شیب بندی ناودون یعنی چی. خیلی ساده ست : ناودون باید یه شیب ملایم به سمت پایین داشته باشه درست مثل یه سرسره آبی کوچیک برای آب بارون. این شیب باعث میشه آب بارون به راحتی و بدون دردسر از ناودون سر بخوره و بره پایین به جای اینکه وسط ناودون گیر کنه و جمع بشه.
فکر کنید به یه خیابون شیب دار. وقتی بارون میاد آب راحت از بالا به پایین سرازیر میشه و خیابون زود خشک میشه. حالا اگه خیابون صاف باشه چی؟ آب وسط خیابون جمع میشه گودال درست میشه و کلی دردسر درست می کنه. ناودون هم دقیقا همینه! اگه شیب نداشته باشه آب توش جمع میشه سرریز می کنه و هزار تا مشکل دیگه به بار میاره.
شاید باورتون نشه ولی خیلی از ناودون هایی که تو شهر می بینیم شیب بندی درستی ندارن! یا اصلا شیب ندارن یا شیبشون خیلی کمه یا حتی شیبشون برعکسه! آره برعکس! یعنی یه جاهایی از ناودون به جای اینکه پایین تر باشه بالاتر از جاهای دیگه ست! اینجوری آب بیچاره نه تنها پایین نمی ره بلکه برعکس به سمت بالا هم کشیده میشه! نتیجه ش هم که مشخصه : سرریز آب نم دیوار پوسیدگی سقف و هزار تا دردسر دیگه.
پس یادتون باشه شیب بندی ناودون یه چیز الکی و تزئینی نیست یه ضرورت حیاتیه برای خونه تون! اگه می خواید خونه تون سالم بمونه و از دردسرهای نم و رطوبت خلاص بشید باید به شیب بندی ناودونتون اهمیت ویژه بدید.
چرا شیب بندی ناودون اینقدر مهمه؟ داستان مشکلات رایج و دردسرهای همیشگی
خب حالا که فهمیدیم شیب بندی ناودون چیه بریم سراغ این سوال مهم : چرا اصلا باید ناودون شیب داشته باشه؟ مگه چه مشکلی پیش میاد اگه ناودون صاف صاف باشه؟ جوابش خیلی ساده ست : یه عالمه مشکل! بذارید چند تا از رایج ترین دردسرهای ناودون بدون شیب رو براتون بگم دردسرهایی که من خودم با گوشت و پوست حسشون کردم!
- سرریز آب از ناودون : این اولین و واضح ترین مشکلیه که با ناودون بدون شیب روبه رو میشید. وقتی بارون میاد آب تو ناودون جمع میشه جایی برای رفتن نداره و آخرش هم از لبه های ناودون سرریز می کنه بیرون. این آب سرریز شده می ریزه رو دیوار خونه تون رو پنجره ها رو درها و هر جا که فکرشو بکنید. نتیجه ش هم میشه نم دیوار لک شدن نما پوسیدگی چوب پنجره ها و درها و هزار تا مشکل دیگه. یه بار خونه یکی از دوستام رفتم دیدم دیوار خونش پر از لکه های آب و نم شده. وقتی پرسیدم چی شده گفت ناودون خونه شون شیب نداره و آب بارون همش سرریز می کنه رو دیوار. واقعا صحنه دلخراشی بود!
- جمع شدن آب راکد در ناودون : اگه ناودونتون شیب نداشته باشه فقط آب بارون سرریز نمیشه بلکه یه مقدار آب هم ته ناودون راکد می مونه. این آب راکد یه عالمه مشکل دیگه به بار میاره. اول اینکه جای خوبی میشه برای رشد پشه ها و حشرات موذی. پشه ها تو آب راکد تخم ریزی می کنن و خیلی زود جمعیتشون زیاد میشه. بعدش هم این پشه ها میان تو خونه تون و خونتونو تو شیشه می کنن! دوم اینکه آب راکد باعث پوسیدگی ناودون میشه مخصوصا اگه ناودونتون فلزی باشه. زنگ زدگی و پوسیدگی عمر ناودون رو کم می کنه و مجبور میشید زودتر ناودون رو عوض کنید. سوم اینکه تو فصل زمستون آب راکد تو ناودون یخ میزنه. یخ زدگی باعث میشه حجم آب زیاد بشه و به ناودون فشار بیاد. این فشار می تونه باعث ترک خوردن و شکستن ناودون بشه.
- آسیب به فونداسیون و پی ساختمان : شاید باورتون نشه ولی ناودون بدون شیب می تونه به فونداسیون خونه تون هم آسیب بزنه! وقتی آب بارون از ناودون سرریز میشه و می ریزه کنار دیوار کم کم به زمین نفوذ می کنه و به فونداسیون خونه می رسه. رطوبت زیاد باعث فرسایش و تخریب فونداسیون میشه و این خیلی خطرناکه! فونداسیون مثل ستون فقرات خونه ست اگه آسیب ببینه کل خونه به خطر میفته. یه بار تو تلویزیون یه برنامه دیدم که نشون می داد یه خونه به خاطر نفوذ آب به فونداسیون ترک برداشته بود و داشت فرو می ریخت. واقعا وحشتناک بود!
- رشد گیاهان و جلبک ها در ناودون : آب راکد تو ناودون فقط جای پشه ها نیست جای خوبی هم هست برای رشد گیاهان و جلبک ها! تخم گیاهان و جلبک ها با باد و بارون وارد ناودون میشن و تو آب راکد شروع به رشد می کنن. این گیاهان و جلبک ها نه تنها ظاهر ناودون رو زشت می کنن بلکه باعث گرفتگی ناودون هم میشن. گرفتگی ناودون باعث میشه آب بدتر از قبل سرریز کنه و مشکلات بیشتر بشه. من خودم یه بار دیدم تو ناودون خونه مون یه بوته کوچیک علف هرز دراومده بود! واقعا خنده دار بود ولی در عین حال نشون می داد که چقدر ناودون کثیف و پر از آب راکد شده.
اینا فقط چند تا از مشکلات رایج ناودون بدون شیب بود. مشکلات دیگه ای هم هستن مثل زنگ زدگی اتصالات ناودون یخ زدگی و ترکیدگی لوله های پایین رو و کثیف شدن نمای ساختمان. خلاصه اینکه ناودون بدون شیب یه دردسر تموم نشدنیه! اگه نمی خواید این دردسرها رو تجربه کنید از همین الان به فکر شیب بندی ناودونتون باشید!
تجربه های شخصی من : از شکست های تلخ تا موفقیت های شیرین در شیب بندی ناودون
خب تا اینجا کلی حرف زدیم در مورد اینکه شیب بندی ناودون چقدر مهمه و چه مشکلاتی ممکنه پیش بیاد اگه شیب نداشته باشه. حالا می خوام یکم از تجربیات شخصی خودم بگم. همونطور که اول مقاله گفتم من خودم اولش اصلا به شیب بندی ناودون اهمیت نمی دادم. ولی کم کم با دردسرهایی که دیدم مجبور شدم دست به کار بشم و شیب ناودون خونه مون رو درست کنم. تو این راه هم شکست خوردم هم موفق شدم. بذارید براتون تعریف کنم :
اولین تجربه تلخ : تلاش نافرجام برای شیب دادن به ناودون با آجر و سنگ!
وقتی فهمیدم مشکل از شیب ناودونه اولین کاری که به ذهنم رسید این بود که زیر پایه های ناودون آجر و سنگ بذارم تا یه جورایی ناودون رو شیب دار کنم. خیلی ساده لوحانه فکر می کردم با چند تا آجر و سنگ میشه مشکل رو حل کرد! رفتم چند تا آجر و سنگ از تو حیاط پیدا کردم و شروع کردم به گذاشتن زیر پایه های ناودون. یه کم اینور یه کم اونور… کلی وقت گذاشتم و آخرش هم فکر کردم کارم تمومه. ولی وقتی بارون اومد دیدم هیچ فرقی نکرده! آب بازم سرریز می کنه بازم همون آش و همون کاسه. فهمیدم که این روش مسخره ست و جواب نمیده. آجر و سنگ نه تنها ظاهر ناودون رو زشت کردن بلکه هیچ شیبی هم به ناودون ندادن. این اولین شکست من تو راه شیب بندی ناودون بود یه شکست تلخ ولی آموزنده!
دومین تجربه : استفاده از واشر و پیچ های تنظیم برای شیب دادن به پایه ها
بعد از شکست اول یکم بیشتر تحقیق کردم و فهمیدم که برای شیب دادن به ناودون باید از واشر و پیچ های تنظیم استفاده کرد. این واشرها و پیچ ها رو میشه بین پایه ناودون و دیوار گذاشت و با کم و زیاد کردنشون شیب ناودون رو تنظیم کرد. رفتم از ابزار فروشی چند تا واشر و پیچ تنظیم خریدم و دوباره دست به کار شدم. این بار خیلی حرفه ای تر عمل کردم. اول پایه ناودون رو باز کردم بعد واشرها رو گذاشتم بین پایه و دیوار و بعد پیچ ها رو محکم کردم. با دقت شیب ناودون رو تنظیم کردم و فکر کردم این بار دیگه حتما جواب میده. ولی باز هم نتیجه دلخواه رو نگرفتم! شیب ناودون یکم بهتر شده بود ولی بازم کافی نبود. آب هنوزم سرریز می کرد البته کمتر از قبل ولی بازم سرریز می کرد. فهمیدم که این روش هم خیلی کارآمد نیست مخصوصا برای ناودون هایی که خیلی صاف نصب شدن. این دومین شکست من بود یه شکست نه چندان تلخ ولی نشون داد که کار شیب بندی ناودون به این سادگی ها هم نیست!
سومین تجربه : تعویض پایه های ناودون و نصب پایه های قابل تنظیم
بعد از دو تا شکست پیاپی دیگه ناامید شده بودم. فکر می کردم شیب بندی ناودون یه کار غیر ممکنه! ولی تسلیم نشدم و بازم به تحقیق ادامه دادم. تا اینکه به یه مطلب جالب رسیدم : پایه های قابل تنظیم ناودون! این پایه ها یه جورایی طراحی شدن که میشه شیب ناودون رو خیلی راحت باهاشون تنظیم کرد. پایه های قدیمی ناودون خونه مون خیلی قدیمی و زنگ زده بودن به فکر افتادم که کلا پایه ها رو عوض کنم و پایه های قابل تنظیم نصب کنم. رفتم از یه فروشگاه لوازم ساختمانی چند تا پایه قابل تنظیم ناودون خریدم و با کمک یکی از دوستام که تو کار ساختمون بود پایه های قدیمی رو باز کردیم و پایه های جدید رو نصب کردیم. نصب پایه های جدید یکم سخت بود ولی با کمک دوستم تونستیم انجامش بدیم. بعد از نصب پایه ها خیلی راحت تونستیم شیب ناودون رو تنظیم کنیم. پایه های قابل تنظیم واقعا کار رو آسون کرده بودن. دیگه نیازی نبود با واشر و پیچ و این چیزا کلنجار بریم. فقط کافی بود پیچ های تنظیم رو بچرخونیم تا شیب دلخواه رو به دست بیاریم. بعد از اینکه شیب ناودون رو تنظیم کردیم چند روز بعد بارون اومد. با نگرانی و هیجان رفتم بیرون تا ببینم نتیجه چی میشه. و باورم نمیشد! آب به راحتی و بدون هیچ سرریزی از ناودون سرازیر شد پایین! انگار معجزه شده بود! واقعا حس خیلی خوبی بود بعد از دو تا شکست تلخ بالاخره به موفقیت رسیده بودم! این سومین تجربه من بود یه تجربه شیرین و لذت بخش که نشون داد اگه پشتکار داشته باشی و از اشتباهاتت درس بگیری بالاخره می تونی به هدفت برسی.
درس هایی که از تجربیاتم گرفتم :
- شیب بندی ناودون خیلی مهم تر از چیزیه که فکرشو می کردم. ناودون بدون شیب می تونه دردسرهای زیادی به بار بیاره و هزینه زیادی رو دستتون بذاره.
- روش های ساده و ابتدایی مثل استفاده از آجر و سنگ برای شیب دادن به ناودون جواب نمیده. باید از روش های اصولی و حرفه ای استفاده کرد.
- پایه های قابل تنظیم ناودون بهترین و راحت ترین راه برای شیب بندی ناودونه. اگه می خواید شیب ناودونتون رو درست کنید حتما از این پایه ها استفاده کنید.
- برای شیب بندی ناودون عجله نکنید و حوصله به خرج بدید. این کار نیاز به دقت و صبر داره. اگه عجله کنید ممکنه نتیجه دلخواه رو نگیرید.
- اگه تو کار فنی وارد نیستید بهتره از یه متخصص کمک بگیرید. شیب بندی ناودون کار تخصصی نیست ولی اگه تجربه ندارید ممکنه به مشکل بخورید.
روش های حل مشکل و راه حل های عملی : گام به گام تا ناودون شیب دار!
خب حالا که تجربه های شخصیمو براتون گفتم بریم سراغ روش های حل مشکل و راه حل های عملی برای شیب بندی ناودون. می خوام یه راهنمای گام به گام براتون بگم که با استفاده از اون بتونید خودتون شیب ناودون خونه تونو درست کنید. البته باز هم تاکید می کنم که اگه تو کار فنی وارد نیستید بهتره از یه متخصص کمک بگیرید. ولی اگه دوست دارید خودتون دست به کار بشید این مراحل رو دنبال کنید :
گام اول : بررسی وضعیت فعلی ناودون و تشخیص مشکل
اولین قدم اینه که وضعیت فعلی ناودونتون رو بررسی کنید و ببینید دقیقا چه مشکلی داره. آیا ناودون اصلا شیب داره؟ اگه داره شیبش کافیه؟ آیا شیبش در جهت درسته؟ آیا ناودون گرفتگی داره؟ آیا پایه های ناودون زنگ زده و خراب شدن؟ برای بررسی وضعیت ناودون می تونید از یه تراز لیزری یا یه شلنگ تراز استفاده کنید. اگه تراز لیزری ندارید می تونید از یه شلنگ تراز ساده هم استفاده کنید. شلنگ تراز رو از دو طرف ناودون آویزون کنید و ببینید سطح آب تو شلنگ تو دو طرف ناودون همسطحه یا نه. اگه همسطح باشه یعنی ناودون شیب نداره. اگه یه طرف آب پایین تر باشه یعنی ناودون شیب داره. همچنین می تونید با چشم غیر مسلح هم شیب ناودون رو تا حدودی تشخیص بدید. اگه ناودون صاف صاف به نظر برسه احتمالا شیب نداره. اگه یه کم کج و کوله به نظر برسه احتمالا شیب داره. بعد از بررسی وضعیت ناودون باید مشکل اصلی رو تشخیص بدید. آیا مشکل فقط از شیب ناودونه؟ یا مشکلات دیگه ای هم هست؟ مثلا اگه ناودون گرفتگی داشته باشه حتی اگه شیبش هم درست باشه بازم ممکنه آب سرریز کنه. پس قبل از هر کاری مطمئن بشید که مشکل اصلی رو درست تشخیص دادید.
گام دوم : انتخاب روش مناسب برای شیب بندی ناودون
بعد از تشخیص مشکل باید روش مناسب برای شیب بندی ناودون رو انتخاب کنید. همونطور که قبلا گفتم بهترین و راحت ترین راه برای شیب بندی ناودون استفاده از پایه های قابل تنظیم هست. ولی روش های دیگه ای هم وجود داره مثل استفاده از واشر و پیچ های تنظیم یا تنظیم ارتفاع پایه های موجود. انتخاب روش مناسب بستگی به وضعیت ناودونتون و میزان بودجه تون داره. اگه ناودونتون خیلی قدیمی و پایه هاش زنگ زده و خراب شدن بهترین کار اینه که کلا پایه ها رو عوض کنید و پایه های قابل تنظیم نصب کنید. اگه ناودونتون نسبتا جدید و پایه هاش سالم هستن می تونید از روش های دیگه مثل استفاده از واشر و پیچ های تنظیم یا تنظیم ارتفاع پایه های موجود استفاده کنید. ولی به نظر من هزینه کردن برای پایه های قابل تنظیم ارزشش رو داره. این پایه ها نه تنها کار شیب بندی رو خیلی راحت تر می کنن بلکه عمر ناودون رو هم بیشتر می کنن.
گام سوم : تهیه ابزار و مواد لازم
بعد از انتخاب روش مناسب باید ابزار و مواد لازم رو تهیه کنید. ابزار و مواد لازم بستگی به روشی که انتخاب کردید داره. ولی به طور کلی برای شیب بندی ناودون به ابزارهای زیر نیاز دارید :
- نردبان : برای دسترسی به ناودون و پایه ها
- آچار فرانسه یا آچار رینگی : برای باز و بسته کردن پیچ های پایه های ناودون
- پیچ گوشتی : برای باز و بسته کردن پیچ های کوچک تر
- متر : برای اندازه گیری شیب ناودون
- تراز لیزری یا شلنگ تراز : برای اندازه گیری دقیق شیب ناودون
- مداد یا ماژیک : برای علامت گذاری
- دستکش : برای محافظت از دست ها
- عینک ایمنی : برای محافظت از چشم ها
علاوه بر ابزار به مواد زیر هم نیاز دارید :
- پایه های قابل تنظیم ناودون (در صورت نیاز) : به تعداد لازم
- واشر و پیچ های تنظیم (در صورت نیاز) : به تعداد لازم
- ضد زنگ و رنگ (در صورت نیاز) : برای رنگ آمیزی پایه های جدید یا ترمیم پایه های قدیمی
- چسب سیلیکون (در صورت نیاز) : برای آب بندی اتصالات ناودون
قبل از شروع کار مطمئن بشید که همه ابزار و مواد لازم رو تهیه کردید. این کار باعث میشه کارتون سریع تر و راحت تر پیش بره.
گام چهارم : شیب بندی ناودون
حالا دیگه وقتشه که دست به کار بشید و شیب ناودونتون رو درست کنید. مراحل شیب بندی ناودون بستگی به روشی که انتخاب کردید داره. ولی به طور کلی مراحل زیر رو دنبال کنید :
- ناودون رو تمیز کنید : قبل از هر کاری ناودون رو از برگ ها آشغال ها و هر گونه گرفتگی تمیز کنید. این کار باعث میشه کار شیب بندی راحت تر انجام بشه و آب به راحتی تو ناودون جریان پیدا کنه.
- پایه های ناودون رو باز کنید : با استفاده از آچار فرانسه یا آچار رینگی پیچ های پایه های ناودون رو باز کنید. مراقب باشید که ناودون نیفته. اگه ناودون خیلی سنگینه بهتره از یه نفر دیگه کمک بگیرید.
- پایه های جدید رو نصب کنید (در صورت نیاز) : اگه پایه های قابل تنظیم ناودون خریدید پایه های قدیمی رو بردارید و پایه های جدید رو جایگزین کنید. پایه های جدید رو محکم به دیوار پیچ کنید.
- واشر و پیچ های تنظیم رو اضافه کنید (در صورت نیاز) : اگه از روش واشر و پیچ های تنظیم استفاده می کنید واشرها رو بین پایه ناودون و دیوار بذارید و پیچ های تنظیم رو محکم کنید.
- شیب ناودون رو تنظیم کنید : با استفاده از پایه های قابل تنظیم یا واشر و پیچ های تنظیم شیب ناودون رو تنظیم کنید. شیب ناودون باید حداقل ۱/۴ اینچ در هر ۱۰ فوت (حدود ۶ میلی متر در هر ۳ متر) باشه. یعنی برای هر ۳ متر طول ناودون باید حداقل ۶ میلی متر اختلاف ارتفاع وجود داشته باشه. برای اندازه گیری دقیق شیب از تراز لیزری یا شلنگ تراز استفاده کنید. شیب ناودون رو به سمت پایین رو تنظیم کنید.
- پایه ها رو محکم کنید : بعد از تنظیم شیب ناودون مطمئن بشید که همه پایه ها محکم به دیوار پیچ شدن. پیچ ها رو خوب سفت کنید تا ناودون محکم و ثابت بشه.
- اتصالات ناودون رو آب بندی کنید (در صورت نیاز) : اگه اتصالات ناودون نشتی دارن از چسب سیلیکون برای آب بندی استفاده کنید. چسب سیلیکون رو به محل اتصال بزنید و اجازه بدید خشک بشه.
- ناودون رو تست کنید : بعد از اتمام کار ناودون رو تست کنید. یه شلنگ آب بردارید و آب رو تو ناودون بریزید. ببینید آب به راحتی و بدون سرریزی از ناودون سرازیر میشه یا نه. اگه آب سرریز کرد دوباره شیب ناودون رو تنظیم کنید و دوباره تست کنید.
نکات مهم در شیب بندی ناودون :
- شیب ناودون باید به سمت پایین رو باشه. پایین رو لوله ایه که آب رو از ناودون به زمین هدایت می کنه.
- شیب ناودون باید ملایم باشه نه خیلی زیاد و نه خیلی کم. شیب خیلی زیاد باعث میشه آب خیلی سریع تو ناودون جریان پیدا کنه و ممکنه سرریز کنه. شیب خیلی کم هم باعث میشه آب به درستی جریان پیدا نکنه و تو ناودون جمع بشه.
- فاصله پایه ها از هم نباید خیلی زیاد باشه. فاصله زیاد باعث میشه ناودون خم بشه و شیبش از بین بره. به طور معمول فاصله پایه ها باید حدود ۳ تا ۴ فوت (حدود ۱ متر) باشه.
- از پایه های با کیفیت و مقاوم استفاده کنید. پایه های بی کیفیت ممکنه زود زنگ بزنن و خراب بشن و باعث افتادن ناودون بشن.
- اگه ناودونتون خیلی بلنده بهتره از چند تا پایین رو استفاده کنید. این کار باعث میشه آب راحت تر از ناودون خارج بشه و از سرریز شدن جلوگیری بشه.
- به طور مرتب ناودون رو تمیز کنید. تمیز کردن ناودون از گرفتگی جلوگیری می کنه و باعث میشه آب به درستی جریان پیدا کنه.
پیشنهادات جایگزین و راه های دیگر برای رفع مشکل : اگه شیب بندی کافی نبود!
گاهی اوقات ممکنه با وجود شیب بندی درست ناودون باز هم مشکلاتی مثل سرریز آب یا گرفتگی ناودون وجود داشته باشه. تو اینجور مواقع باید به فکر راه حل های جایگزین و راه های دیگر برای رفع مشکل باشید. بذارید چند تا از این راه حل ها رو براتون بگم :
- استفاده از ناودون های بزرگتر : اگه حجم آب بارون تو منطقه شما خیلی زیاده یا سقف خونه تون خیلی بزرگه ممکنه ناودون های فعلی تون کوچیک باشن و ظرفیت کافی برای جمع آوری آب رو نداشته باشن. تو اینجور مواقع می تونید ناودون های فعلی رو با ناودون های بزرگتر و با ظرفیت بیشتر تعویض کنید. ناودون های بزرگتر می تونن حجم بیشتری از آب رو جمع آوری کنن و از سرریز شدن جلوگیری کنن.
- اضافه کردن پایین روهای بیشتر : همونطور که قبلا گفتم اگه ناودونتون خیلی بلنده ممکنه یه دونه پایین رو کافی نباشه و آب به درستی از ناودون خارج نشه. تو اینجور مواقع می تونید تعداد پایین روها رو بیشتر کنید. اضافه کردن پایین روهای بیشتر باعث میشه آب راحت تر از ناودون خارج بشه و از سرریز شدن جلوگیری بشه. به طور معمول برای هر ۳۰ تا ۴۰ فوت (حدود ۱۰ تا ۱۲ متر) طول ناودون باید یه دونه پایین رو وجود داشته باشه.
- استفاده از محافظ ناودون (Gutter Guard) : یکی از دلایل اصلی گرفتگی ناودون ریختن برگ ها و آشغال ها تو ناودونه. برای جلوگیری از گرفتگی ناودون می تونید از محافظ ناودون استفاده کنید. محافظ ناودون یه جور توری یا شبکه فلزیه که روی ناودون نصب میشه و از ورود برگ ها و آشغال ها به ناودون جلوگیری می کنه. محافظ ناودون انواع مختلفی داره از محافظ های توری ساده گرفته تا محافظ های فومی و برس دار. انتخاب نوع مناسب محافظ ناودون بستگی به نوع برگ های درختی که تو منطقه شما وجود داره و میزان بودجه تون داره.
- تمیز کردن منظم ناودون : حتی اگه از محافظ ناودون هم استفاده می کنید باز هم لازمه که ناودون رو به طور منظم تمیز کنید. محافظ ناودون فقط از ورود برگ های بزرگ و آشغال ها جلوگیری می کنه ولی ذرات ریز گرد و غبار و خاک باز هم ممکنه وارد ناودون بشن و باعث گرفتگی بشن. به طور معمول حداقل سالی دو بار تو فصل بهار و پاییز باید ناودون رو تمیز کنید. اگه تو منطقه شما درخت های زیادی وجود داره ممکنه لازم باشه ناودون رو بیشتر از دو بار در سال تمیز کنید.
- بررسی و تعمیر دوره ای ناودون : برای اینکه ناودونتون همیشه درست کار کنه باید به طور دوره ای ناودون رو بررسی کنید و در صورت نیاز تعمیرش کنید. بررسی دوره ای ناودون شامل چک کردن شیب ناودون پایه ها اتصالات پایین روها و محافظ ناودون میشه. اگه تو بررسی دوره ای متوجه مشکلی شدید مثل زنگ زدگی نشتی گرفتگی یا خرابی پایه ها باید سریعا مشکل رو برطرف کنید. تعمیرات به موقع ناودون از مشکلات بزرگتر و پرهزینه تر جلوگیری می کنه.
اینا فقط چند تا از پیشنهادات جایگزین و راه های دیگر برای رفع مشکل ناودون بودن. انتخاب راه حل مناسب بستگی به نوع مشکل و وضعیت ناودونتون داره. اگه نمی دونید کدوم راه حل براتون مناسب تره بهتره از یه متخصص کمک بگیرید.
حالا نوبت شماست! تجربیات و نظراتتون رو با ما به اشتراک بذارید!
خب تا اینجا هر چی که لازم بود در مورد شیب بندی ناودون بدونید رو براتون گفتم. از تعریف شیب بندی گرفته تا مشکلات رایج تجربیات شخصی روش های حل مشکل و راه حل های جایگزین. امیدوارم این مقاله براتون مفید بوده باشه و بتونید با استفاده از این اطلاعات شیب ناودون خونه تونو درست کنید و از دردسرهای نم و رطوبت خلاص بشید.
حالا نوبت شماست! دوست دارم تجربیات و نظراتتون رو در مورد شیب بندی ناودون با ما به اشتراک بذارید. آیا شما هم با مشکل ناودون بدون شیب روبه رو بودید؟ چطور مشکل رو حل کردید؟ چه راه حل هایی رو امتحان کردید و جواب گرفتید؟ چه توصیه هایی برای کسایی دارید که می خوان شیب ناودون خونه شونو درست کنن؟
نظرات و تجربیاتتون رو تو بخش کامنت ها بنویسید. مطمئنم که نظرات شما می تونه برای بقیه خواننده ها هم مفید باشه. بیاید با هم یه جمع صمیمی تشکیل بدیم و تجربیاتمونو با هم به اشتراک بذاریم و به هم کمک کنیم!
نتیجه گیری نهایی : شیب بندی ناودون یه سرمایه گذاری ارزشمند برای خونه تون!
در پایان می خوام یه جمع بندی کلی از مطالب مقاله براتون بگم و یه سری توصیه های عملی ارائه بدم :
- شیب بندی ناودون یه چیز الکی و تزئینی نیست یه ضرورت حیاتیه برای خونه تون! اگه می خواید خونه تون سالم بمونه و از دردسرهای نم و رطوبت خلاص بشید باید به شیب بندی ناودونتون اهمیت ویژه بدید.
- ناودون بدون شیب می تونه مشکلات زیادی به بار بیاره از سرریز آب و نم دیوار گرفته تا پوسیدگی فونداسیون و رشد حشرات موذی. هزینه شیب بندی ناودون در مقایسه با هزینه های تعمیرات ناشی از ناودون بدون شیب خیلی ناچیزه.
- بهترین و راحت ترین راه برای شیب بندی ناودون استفاده از پایه های قابل تنظیمه. این پایه ها کار رو خیلی آسون می کنن و نتیجه ش هم خیلی بهتره.
- اگه تو کار فنی وارد نیستید بهتره از یه متخصص کمک بگیرید. شیب بندی ناودون کار تخصصی نیست ولی اگه تجربه ندارید ممکنه به مشکل بخورید.
- به طور مرتب ناودون رو تمیز کنید و به صورت دوره ای بررسی و تعمیرش کنید. نگهداری منظم ناودون باعث میشه عمرش بیشتر بشه و همیشه درست کار کنه.
توصیه های عملی :
- همین امروز یه نگاهی به ناودون خونه تون بندازید و ببینید شیبش درسته یا نه. اگه شیب نداره یا شیبش خیلی کمه یا شیبش برعکسه حتما دست به کار بشید و شیبشو درست کنید.
- اگه قصد دارید ناودون جدید نصب کنید حتما از ناودون های با کیفیت و پایه های قابل تنظیم استفاده کنید. یه کم بیشتر هزینه کردن برای جنس خوب ارزشش رو داره.
- به توصیه های این مقاله عمل کنید و مراحل شیب بندی ناودون رو گام به گام دنبال کنید. مطمئن باشید که با کمی حوصله و دقت می تونید شیب ناودون خونه تونو خودتون درست کنید.
- اگه سوالی دارید یا به مشکلی برخوردید تو بخش کامنت ها از ما بپرسید. ما و بقیه خواننده ها حتما بهتون کمک می کنیم. در ضمن برای کف سطوح خونتون حتما از کفشور و گاتر خوب استفاده کنید. توصیه میکنم برای خرید گاتر پلی آمید یه سر به سایت دکورامیک بزنید.
شیب بندی ناودون یه سرمایه گذاری ارزشمند برای خونه تونه. با شیب بندی درست ناودون نه تنها از دردسرهای نم و رطوبت خلاص میشید بلکه ارزش خونه تونو هم بالا می برید. پس دست به کار بشید و همین امروز شیب ناودون خونه تونو چک کنید!
پرسش و پاسخ (FAQ) : سوالات پرتکرار شما در مورد شیب بندی ناودون
سوال ۱ : شیب ناودون باید دقیقا چقدر باشه؟ آیا فرمول خاصی داره؟
جواب : دقیقا فرمول خاصی نداره ولی بهترین شیب برای ناودون حدود ۱/۴ اینچ در هر ۱۰ فوت (حدود ۶ میلی متر در هر ۳ متر) هست. یعنی برای هر ۳ متر طول ناودون باید حداقل ۶ میلی متر اختلاف ارتفاع وجود داشته باشه. این شیب ملایم باعث میشه آب به راحتی تو ناودون جریان پیدا کنه و از سرریز شدن جلوگیری بشه. البته اگه شیب یکم بیشتر هم باشه مشکلی پیش نمیاد ولی اگه شیب خیلی زیاد باشه ممکنه آب خیلی سریع تو ناودون جریان پیدا کنه و سرریز کنه. مهم اینه که شیب ناودون به چشم معلوم باشه و آب به سمت پایین رو جریان پیدا کنه.
سوال ۲ : چه ابزارهایی برای شیب بندی ناودون لازم دارم؟ آیا ابزارهای گرون قیمتی نیاز هست؟
جواب : خوشبختانه برای شیب بندی ناودون به ابزارهای خیلی گرون قیمتی نیاز ندارید. ابزارهای اصلی که لازم دارید عبارتند از : نردبان آچار فرانسه یا آچار رینگی پیچ گوشتی متر تراز لیزری یا شلنگ تراز مداد یا ماژیک دستکش و عینک ایمنی. از بین این ابزارها شاید تراز لیزری یکم گرون باشه ولی اگه تراز لیزری ندارید می تونید از یه شلنگ تراز ساده استفاده کنید که خیلی ارزون و در دسترس هست. بقیه ابزارها هم احتمالا تو خونه هر کسی پیدا میشه. پس نگران ابزارهای گرون قیمت نباشید با ابزارهای ساده هم می تونید شیب ناودون خونه تونو درست کنید.
سوال ۳ : اگه خودم نتونم شیب ناودون رو درست کنم باید چیکار کنم؟ هزینه شیب بندی ناودون توسط متخصص چقدره؟
جواب : اگه خودتون نمی تونید شیب ناودون رو درست کنید بهترین کار اینه که از یه متخصص کمک بگیرید. متخصص های نصب ناودون یا تعمیرکاران ساختمانی می تونن به راحتی شیب ناودون خونه تونو درست کنن. هزینه شیب بندی ناودون توسط متخصص بستگی به عوامل مختلفی داره مثل طول ناودون نوع ناودون روش شیب بندی و دستمزد متخصص. ولی به طور کلی هزینه شیب بندی ناودون توسط متخصص معمولا بین چند صد هزار تومان تا چند میلیون تومان متغیره. البته این هزینه در مقایسه با هزینه های تعمیرات ناشی از ناودون بدون شیب خیلی ناچیزه. پس اگه نمی تونید خودتون شیب ناودون رو درست کنید حتما از یه متخصص کمک بگیرید و هزینه شو به عنوان یه سرمایه گذاری برای خونه تون در نظر بگیرید.