بررسی داکت اسپیلت یا اسپیلت کانالی | قیمت، انواع، خرید و مشخصات فنی

تفاوت داکت اسپیلت اینورتر و دور ثابت + قیمت داکت اسپلیت

  • در داکت اسپیلت اینورتر ال جی، دستگاه قادر است سرعت موتور کمپرسور خود را تنظیم نماید و هنگامی که دمای محیط به دمای مطلوب و مورد نیاز رسید دستگاه سرعت موتور را کاهش می دهد و دمای محیط حفظ می شود و به این ترتیب در مصرف انرژی مورد استفاده برای خنک شدن هوا صرفه جویی گردد، اما در مدل دور ثابت سرعت دور کمپرسور قابل تنظیم نمی باشد و هنگامی که دمای محیط به دمای مطلوب رسید کمپرسور خاموش می شود و مجدد با تغییر دمای محیط کمپرسور روشن می شود و برق بیشتری نسبت به حالت اینورتر مصرف می کند.
  • تفاوت برق مصرفی داکت اسپیلت اینورتر و دور ثابت باعث شده است که دور ثابت نسبت به اینورتر ارزان تر باشد.
  • داکت اسپیلت اینورتر ضمن صرفه جویی در مصرف انرژی و بازده بیشتر، از سر و صدای کمتری به دلیل استفاده از فن اینورتر برخوردار می باشد.

نحوه عملکرد داکت اسپلیت

داکت اسپیلت ها عموما از طریق دریچه مکش دستگاه هوا محیط را گرفته و با توجه به سیکل تهویه مطبوع با توزیع جدید و هوای سرد باعث ایجاد تهویه مطبوع و دمای آسایش می گردد.

ساختمان

از داکت اسپیلت ها چه زمانی استفاده می شود؟

داکت اسپیلت ها قابلیت سرمایش و گرمایش توسط کویل آب گرم را دارا می باشند که در ساختمان های بزرگ تجاری، اداری، فروشگاه ها و غیره استفاده می شوند. داکت اسپیلت ها معمولا برق مصرفی معادل کولر گازی دارند و بجای چند اسپیلت در ساختمان استفاده می شوند، که استفاده از داکت اسپیلت ها به جای چند اسپلیت هم در تعداد دستگاه مورد نیاز صرفه جویی می گردد و هم در برق مصرفی که یک دستگاه برق کمتری نسبت به چند دستگاه خواهد داشت.

نحوه انتخاب داکت اسپیلت

  • معمولا برای انتخاب ظرفیت مناسب داکت اسپیلت جهت سرمایش ساختمان باید متراژ ساختمان و تعداد اتاق ها را در نظر بگیریم، همچنین به موقعیت واحد ساختمانی نیز باید توجه شود که ساختمان در طبقه وسط یا نزدیک پشت بام ساختمان واقع شده است.
  • معمولا به ازای هر 35 تا 40 متر مربع از متراژ ساختمان ظرفیت یک تن تبرید در نظر گرفته می شود. بنابراین بهتر است که برای واحد هایی که متراژ آن ها بالاتر از 120 متر است دو دستگاه داکت اسپیلت در نظر گرفته شود. به عنوان نمونه واحد 135 متری را به دو زون تقسیم کرده و در هر زون یک دستگاه متناسب با متراژ لحاظ میگردد برای مثال این واحد 3 خواب به متراژ حدود 45 متر دارد که یک دستگاه 24000 و برای 90 متر باقی مانده یک دستگاه 30000 نصب می گردد که هم در مصرف برق صرفه جویی می شود و هم فضا مستقل می گردد.
  • در نظر داشته باشید که هر 12000 (BTU/hr) معادل یک تن تبرید می باشد.
  • برای واحد هایی که متراژ آن ها تا 150 متر است می توان داکت اسپیلت تک فاز با برق 32 آمپر استفاده کرد در صورتیکه متراژ واحد تا 200 متر بود می توان از برق تک فاز 50 آمپر استفاده کرد اما برای متراژ های بالای 500 متر باید از برق سه فاز استفاده شود. معمولا قبل از برق کشی ساختمان باید این ظرفیت ها در نظر گرفته و فیوزهای مینیاتور مناسب دستگاه در نظر گرفته شود. همانگونه که قبلا گفته شد اگر در واحد های 150 متری 2 دستگاه انتخاب شود معمولا همه برندها با ظرفیت پایین تک فاز می باشند، اما اگر بخواهیم 150 را با یک دستگاه تعبیه کنیم باید این را در نظر بگیریم که دستگاه های بالای 5/3 تن تبرید یعنی 42000 در اکثر برند ها 3 فاز می باشند.
  • یکی از نکات مورد توجه هنگام انتخاب داکت اسپیلت حجم هوادهی آن می باشد که معمولا برای هر تن ظرفیت داکت اسپیلت حجم هوادهی 400 CFM مناسب می باشد.
  • در صورت کمتر بودن حجم هوادهی میزان صدای داکت اسپیلت کمتر و در صورت بیشتر بودن حجم هوادهی صدا بیشتر می باشد.

نحوه انتخاب داکت اسپیلت با توجه به متراژ ساختمان ظرفیت             واحد های وسط (متر مربع)    واحد های زیر پشت بام (متر مربع)

1800    تا 40 متر            تا 35 متر

2400    تا 70 متر            تا 60 متر

30000 تا 90 متر            تا 75 متر

36000 تا 120 متر           تا 90 متر

48000 تا 135 متر           تا 110 متر

60000 تا 150 متر           تا 135 متر

مزایای سیستم داکت اسپلیت

  1. استفاده از این سیستم در داخل سقف کاذب و عدم اشغال فضای اضافی
  2. امکان ارایه داکت اسپیلت با کویل آب گرم و صرفه جویی در مصرف برق و تهیه سیستم گرمایشی به صورت جداگانه و حذف شوفاژها که به طراحی داخلی واحدها کمک بسیاری می کند.
  3. تامین گرمایش و سرمایش چندین فضا با یک دستگاه وتوزیع هوا توسط سیستم کانال کشی
  4. هزینه های اولیه و تعمیر و نگهداری کمتر اسپلیت کانالی نسب به سیستم های چیلر و فن کویل و VRF
  5. کنترل دما از طریق ترموستات دیواری که قابلیت نصب ترموستات هوشمند در برخی از برندها وجود دارد و می توان از طریق گوشی موبایل به آنها وصل و تنظیم دما از راه دور انجام شود.
  6. تصفیه هوا با استفاده از فیلترهای قابل شستشو
  7. امکان تزریق هوای تازه به محیط از طریق کانال ورودی داکت اسپلیت
  8. حذف سیال واسطه (آب) در مقایسه با سیستم چیلر و فن کویل و در نتیجه برودت بهتر
  9. عدم اشغال فضا در محل موتور خانه یا روی بام به نسبت سیستم های چیلر، هواساز و غیره
  10. کاهش طول لوله کشی و عدم نیاز به تجهیزاتی همچون پمپ، مبدل و برج خنک کن و غیره
  11. استقلال هر واحد از یکدیگر
  12. نصب و راه اندازی راحت تر به نسبت سیستم های دیگر
  13. سرمایش و گرمایش مطلوب تر

نصب و راه اندازی داکت اسپلیت

در نصب و راه اندازی دستگاه ها توجه به جزئیات هر دستگاه بسیار مهم است زیرا کلیات به یک گونه اما در جزئیات متفاوت هستند. به عنوان مثال لوله کشی دستگاه میدیا سه فاز با سایزهای 3/8 و 3/4 می باشد در حالیکه دستگاه میدیا با برق تک فاز ممکن است 3/8 و 5/8 باشد پس در قدم اول باید کاتالوگ ارسالی تولید کننده داکت اسپلیت همراه هر دستگاه که به همراه خود دستگاه ارسال می شود را بررسی نماییم. لوازم ارسالی به همراه خود دستگاه شامل جزئیات زیر است:

  • صفحه زیر دستگاه که اشل و شمای ابعاد دستگاه بر روی آن ذکر شده است.
  • بست و اتصالات لوله مسی
  • عایق انتهای لوله مسی رفت و برگشت
  • ترموستات و صفحه نصب ترموستات که در داکت اسپلیت همراه خود دستگاه می باشد.
  • باتری
  • دفترچه راهنمای نصب دستگاه
  • دفترچه راهنمای ترموستات

نصب یونیت داخلی داکت اسپلیت

برای نصب یونیت داخلی در داخل سقف کاذب نیاز به پایه نگهدارنده دستگاه می باشد. این پایه یا به اصطلاح شاسی می تواند از جنس آهن و قوطی فلزی باشد و به سقف جوش داده شود و یا به وسیله انکر و پیچ متری مستقیم به سقف نصب شود. یکسری جزئیات در نصب وجود دارد که باید رعایت شود مثل فاصله چهار جهت دستگاه از سقف و دیوار ها که باید بیشتر از 30 سانتیمتر باشد. نصاب با توجه به فضای موجود می تواند دریچه مکش دستگاه که فیلتر ورودی نیز در آن وجود دارد را، در زیر دستگاه یا پشت دستگاه (که به صورت پیش فرض در پشت دستگاه ارائه می شود) را برای مکش دستگاه انتخاب نماید. بعد از اتصال یونیت داخلی به شاسی نوبت به مراحل بعدی می رسد.

قطعات یونیت داخلی داکت اسپلیت

  • فن و حوزینگ فن
  • موتور فن
  • برد و اتصالات
  • جعبه تقسیم
  • بدنه
  • فیلتراسیون
  • اواپراتور
  • سینی درین

ساختار اتصال دستگاه به این صورت است که پس از نصب کویل آبگرم روی دستگاه و تراز نمودن یونیت داخلی و محاسبه درجه شیب عبور آب از سینی درین لوله های اب سرد و گرم واحد را به کویل آبگرم وصل و لوله های مسی را مطابق دستور العمل به دستگاه نصب می نماییم.

نصب یونیت خارجی داکت اسپلیت

یونیت خارجی به وسیله انکر بلت یا شاسی کشی به کف پشت بام اتصال داده می شود. در صورت نصب یونیت های خارجی در کنار یکدیگر باید به فاصله اصولی آنها از هم توجه لازم را داشته باشیم. یونیت های خارجی باید از یکدیگر حداقل 30 سانتیمتر فاصله داشته باشند و اگر در روبروی یکدیگر قرارمی گیرند باید حداقل 3 متر فاصله از همدیگر را داشته باشد.

قطعات یونیت خارجی

  • بدنه
  • کمپرسور
  • تجهیزات برقی
  • کندانسور
  • فن یونیت خارجی
  • موتور فن یونیت خارجی

نصب درین دستگاه یونیت داخلی داکت اسپلیت

نصب درین یوینت خارجی نیز در زیر دستگاه بسیار مهم است که باید در زیر بدنه داکت اسپلیت قرار گیرد. در اتصال درین یونیت داخلی حتما باید زاویه مناسب را رعایت کنیم.

اتصال لوله های مسی

برای نصب لوله مسی باید این نکته را در نظر داشت که به دلیل احتمال پمپاژ مقداری روغن از دستگاه و جلوگیری از انتقال ان به کمپرسور، باید هر 5 تا 6 متر یک تله روغن ایجاد گردد.

نکاتی در خصوص طول و ارتفاع لوله کشی

برای اتصال یوینت ها به یکدیگر باید این را در نظر داشت که فاصله بین یونیت های داخلی و خارجی به هم دیگر دارای محدودیت است که با توجه به نوع و برند دستگاه باید در نظر گرفته شود.

کابل کشی یونیت خارجی

  • اولین نکته در نصب یونیت ها، نصب یوینت خارجی قبل از یونیت داخلی می باشد.
  • قبل از نصب کابل قدرت مطمئن شوید که همه کابل ها را وصل نموده اید بعد اقدام به نصب نمایید.
  • بعد از باز کردن صفحه محافظ کابل ها را طبق دستور العمل به ترمینال و شماره مورد نظر در نظر گرفته شده نصب نمایید.

کابل کشی یونیت داخلی

کابل های یونیت داخلی را طبق دستور العمل و ترمینال یونیت داخلی و رنگ و شماره های در نظر گرفته شده از دستورالعمل کمپانی نصب نمایید.

کابل کشی قدرت

بعد از نصب تمامی کابل های یونیت داخلی و یونیت خارجی، کابل قدرت دستگاه را به فیوز مینیاتوری در نظر گرفته شده توسط مهندس برق ساختمان و همچنین طبق برق مصرفی مورد نیاز دستگاه وصل می نماییم. توجه داشته باشید که غیر از کابل مورد نظر، کابل دیگری به آن نصب نشده باشد. کابل برق مورد نظر دستگاه با توجه به برق مصرفی می تواند برای تک فاز از 3 رشته با ضخامت 2.5 میلیمتر و یا برای 3 فاز از 3 رشته با ضخامت 6 میلیمتر در نظر گرفته شود. جزئیات دقیق تر هر کدام از کابل های مورد نیاز دستگاه ها با ظرفیت های مختلف در کاتالوگ همان دستگاه طبق نظر کمپانی سازنده را بررسی نمایید.

تست فشار و تخلیه داکت اسپلیت

پس از نصب کابل های برق و آزاد سازی گاز تست موجود در یونیت داخلی و نصب لوله مسی به دستگاه یونیت داخلی، به سراغ گیج رفته و به یونیت خارجی وصل و گاز دستگاه را رها نموده و طبق دستورالعمل کمپانی سازنده، فشار psi موجود در سیکل را برآورد می کنیم و اگر نشتی در سیستم و مسیر لوله کشی وجود نداشته باشد و فشار مورد نظر اعمال شد اقدام به راه اندازی دستگاه می نماییم.