آشنایی با فیلتر روغن بهران یا سرکان
در این پست می خواهیم به معرفی و مقایسه فیلتر روغن بهران یا سرکان و سایر مشخصات این برندها بپردازیم. همانطور که میدانید ماشین آلات برای بالا بردن راندمان کاری نیاز به روغن صنعتی دارند تا از استهلاک و اصطکاک قطعات متحرک جلوگیری کنند. در کنار آن فیلتر روغن هم یکی از وسیله های مهم برای سیستم است تا ذرات و ناخالصی های روغن را از آن بگیرد.
این محصولات با برندهای مختلفی تولید می شوند که به عنوان مثال فیلتر روغن بهران یا سرکان، هر دو وظیفه تصفیه روغن را بر عهده دارند و فقظ از نظر مشخصاتی با یکدیگر تفاوت هایی دارند. شما حتما در هنگام تعویض روغن، کلمه فیلتر روغن را شنیده اید. این محصولات بعد از هر چند مدت تعویض می گردند و اگر به عواقب عوض نکردن فیلتر روغن توجه نکنید، با مشکلات بسیاری روبرو خواهید شد. فیلتر روغن بهران یا سرکان در موتور خودروها نصب شده و به دو گروه کارتریجی و پیچی ارائه می شوند.
وظیفه روغن صنعتی روانکاری، خنک کاری و جمع آوری آلاینده ها است. هر چند که روغن باید کیفیت و خلوص لازم را داشته باشد. فیلتر روغن هم باعث حذف ذرات، ناخالصی ها و غیره می شود. هنگامی که دمای موتور افزایش می یابد، روغن در بین قطعات جریان یافته تا دمای بخش های مختلف را کاهش دهد. در همین حین ذرات را به مخزن روغن برگردانده و در این زمان فیلتر روغن، آلاینده ها را جمع آوری می کند. در غیر اینصورت، اگر از فیلتر استفاده نکنید، ذرات نفوذی به قطعات موتور بازگشته و در عملکرد آن اختلال به وجود می آورد. بنابراین قبل از برگشت به مدار، روغن را با استفاده از فیلتر پاکسازی نمایید تا از اصطکاک قطعات جلوگیری کنید.
عملکرد و ساختار فیلتر روغن موتور خودرو
اهمیت روغن موتور در خودرو همانند خون در رگ های بدن می باشد. همانطور که کلیه های انسان می بایست خون را از مواد زائد تصفیه نمایند، در خودرو نیز روغن موتور می بایست بطور پیوسته از آلودگی های موجود عاری گردد. تصفیه سازی روغن موتور در خودرو بر عهده فیلتر روغن موتور می باشد.
فیلتر روغن مهمترین فیلتر از فیلترهای سه گانه مورد استفاده در خودرو می باشد. چرا که عدم کارکرد صحیح فیلتر روغن می تواند آسیب های جدی به قلب خودرو وارد نماید و موتور خودرو دچار مشکل جدی شود. فیلتر روغن در کنار روغن موتور نقش اساسی در سلامت موتور خودرو دارد.
تاریخچه فیلتر روغن موتور خودرو
در موتور خودروهای اولیه از فیلتر روغن استفاده نمی شد بنابراین روغن موتورهای با کیفیت پایین آن روزها می بایست به طور مکرر و در فاصله های زمانی کوتاه تعویض می گردید.
در سال 1923، ارنست سولیتلند و جورج گرینهال پتنت ( Patent) اولین سیستم تصفیه روغن خودرو را ثبت کردند. آنها برای اختراع خود نام “Purolator” برگزیدند که اختصار ” pure oil later” به معنای ” روغن خالص بعدی” بود. در فیلترهای اولیه از پارچه های بافتی استفاده می گردید تا اینکه در سال 1946 میلادی در فیلتر روغن از تکنولوژی کاغذ پلاستیکی که امروزه نیز استفاده می شود، معرفی گردید.
فیلتر روغن چیست و چه وظایفی دارد؟
فیلتر روغن قطعهای است که وظیفه مهم تصفیه روغن را در موتورهای احتراق داخلی برعهده دارد. برای درک بهتر کاربرد فیلتر روغن و اهمیت این قطعه، باید به اهمیت روغن در سیستم موتور اشاره کرد. روغن از سه جهت در موتورهای احتراق داخلی اهمیت دارد که عبارتند از:
روانکاری؛
خنک کاری؛
جمعآوری مداوم آلایندهها از سطح اجزای موتور.
در واقع بهدلیل حساسیت قطعات و اجزای موتور، جنس آنها که معمولا از فلزهای آسیبپذیر است و همچنین موقعیت احتمالی برخی، نمیتوان از آب یا هوا برای خنک کردنشان استفاده کرد. چرا که آب یا هوا بهسرعت باعث خوردگی این قطعات میشوند. در عین حال حفظ تعادل دمایی این اجزا و بهطور کلی مجموعه موتور، اهمیت بسیار بالایی در عملکرد و راندمان کاری آنها دارد.
موتورهای احتراق داخلی، دمای عملکردی مطلوبی دارند که در دمایی بیشتر یا کمتر از آن فعالیتشان مختل میشود. در دمایی بالاتر از حد مطلوب هر موتور، قطعات آن ممکن است دچار تغییر فرم یا از محل دقیقشان جابهجا شوند. علاوهبر این فعالیت برای بعضی از این اجزا بهدلیل انبساط ناشی از گرما سخت میشود. خطر ذوبشدن و استهلاک کامل نیز در این مواقع وجود دارد. هریک از این موارد میتواند منجر به جوش آوردن موتور و یا حتی سوختن سرسیلندر یا اجزای شود.
نکته دیگر، تماس مداوم برخی از این اجزا با یکدیگر و حرکت آنها روی هم است. به نحوی که بسیاری از اجزای موتور در خطر سایش مداوم هستند. این سایش که خود میتواند گرمای بیشتری ایجاد کند، استهلاک قطعات را نیز بالا میبرد و عملکرد اجزا را سخت میکند و درنتیجه در چنین مواقعی با کاهش راندمان موتور روبهرو هستیم. روغن در این مواقع نقش سیالی را ایفا میکند که ضمن تبادل گرمایی و کاهش دمای اجزا، اصطکاک احتمالی را تا حد زیادی کاهش میدهد و عملکرد قطعات مختلف را سادهتر میکند. به این ترتیب که:
- با ممانعات از اصطکاک از افزایش دمای اجزا مختلف پیشگیری میکند؛
- با پیشگیری از سایش قطعات روی هم از استهلاک و خرابی آنها جلوگیری میکند و اصطکاک را نیز تا حد زیادی کاهش میدهد؛
- با ایجاد فضایی روان، حرکت قطعات را سادهتر میکند؛
- با کاهش دما، شرایط مطلوب را برای عملکرد اجزای مخالف فراهم میآورد.
اکنون در نظر بگیرید که روغن موتور از خلوص و روانی لازم برخوردار نباشد. خاصیت سیالی آن کاهش مییابد و گاهی خود تبدیل به مانعی برای عملکرد صحیح اجزا میشود. موارد زیر خلوص و کیفیت روغن را کاهش میدهند:
- تعویض نکردن روغن بهمدت طولانی؛
- ورود ذرات آلاینده محیطی و دوده ناشی از احتراق و آلودگیهای موتور مانند براده آهن و امثال آن.
معمولا با تعویض بهموقع روغن، از کاهش کیفیت آن پیشگیری میشود. اما این سیال مهم، دائم با آلایندههای ذکر شده در ارتباط است که هر یک بهتنهایی میتوانند خاصیت آن را تحت تأثیر قرار دهند.
برای کاهش این تأثیر از فیلتر روغن استفاده میشود. در واقع روغن وظیفه نهایی خود (پاکسازی اجزا از انواع آلایندهها) را به کمک فیلتر تکمیل میکند. روغن ضمن حرکت در بین اجزا و قطعات موتور و خنک کردن و روانسازی فعالیتشان، آنها را از انواع آلایندهها مانند دوده، ذرات گرد و غبار محیط و آلودگیهای ذاتی موتور پاک میکند و آنها را با خود به مخزن میبرد. در مسیر برگشت به مدار با عبور از فیلتر روغن، این آلودگیها جذب فیلتر میشوند و روغن پاک، روان و خالص بهسمت موتور جریان مییابد. برای حفظ کیفیت روغن، فیلتر آن نیز در سرویسهای دورهای تعویض میشود تا فعالیت خود را بهخوبی انجام دهد. بنابراین فیلتر روغن موتور وظایف زیر را برعهده دارد:
- تصفیه روغن و حفظ تمیزی و خلوص آن و همچنین حفظ سلامت قطعات موتور؛
- افزایش طول عمر روغن و کارایی آن در کنار افزایش راندمان موتور؛
- باز نگه داشتن مدار روغن با تمیز کردن آن و پیشگیری از رسوب ذرات در مسیر؛
- حفظ حجم و فشار روغن در شرایط مطلوب موتور؛
تعویض نکردن بهموقع فیلتر روغن ضمن کاهش فشار روغن در مسیر، آلودگی بیشازحد مجاز آن را نیز بههمراه دارد.
تعویض فیلتر روغن چطور انجام می گردد؟
برای تعویض «فیلتر روغن» مراحل زیر از خرید بهترین فیلتر روغن پراید تا بازدید نشتی را مطالعه کنید:
خرید و انتخاب بهترین «فیلتر روغن» خودروی پراید
- خروج روغن موتور قبلی
- بازکردن پیچ کارتر
- تعویض فیلتر روغن پراید
- ریختن روغن موتور تازه
- بازدید نشتی