چگونه کفش را ضد آب کنیم؟

کفش ضد آب چیست و چگونه ضدآب می شود؟

زمانی که برای مسافرت به شهرهای خوش آب و هوا ولی بارانی می رویم یا در طبیعت قدم می زنیم، داشتن کفش ضد آب مهم می شود. کسی نمی خواهد کفش های نازنینش با یک آب خوردگی از شکل و قیافه بیوفتند. خصوصا اینکه اگر از خیس شدن پاهایتان خوشتان نیاید، این مساله بدتر هم می شود. دیگر از مسیرتان لذت نخواهید برد! در نتیجه با داشتن ضد آب در طول ورزش یا مسافتی که طی خواهید کرد دیگر نگران خیس شدن پا ها و داخل کفش هایتان نخواهید شد. هر چقدر هم باران ببارد یا چاله های آب زیاد باشند، کفش هایتان از خیس شدن در امان هستند.

اما شاید برای شما هم سوال باشد که چه چیزی باعث ضد آب شدن کفش ها و پوتین های ضد آب شده است؟ برای پی بردن به جواب سوال خود خواندن مطالب این مقاله برای شما بسیار مناسب می باشد. اگر برای خرید کفش والیبال، کفش کتونی و پوتین ضد آب به فروشگاه ها سر بزید یا در سایت ها به دنبال خرید آن باشید می توانید با مارک های مختلف بر روی کفش و پوتین که نشان دهنده ضد آب بودن آن است مواجهه شوید؛ به قدری تعداد این برچسب های به کار رفته زیاد است که گاها نمی توان معنی آن ها را به درستی فهمید. استفاده از کلمات مختلف مانند ضد آب، مقاوم در برابر آب و یا دفع کننده آب بر روی کفش ها و پوتین ها چه معنایی دارند؟

کفش

کتونی ضد آب چه کفشی است؟

کفش های معمولی و ابتدایی که بیش تر افراد از آن ها در طول شبانه روز استفاده می کنند دارای دو جز تشکیل دهنده لایه بیرونی و غشاء هستند. لایه بیرونی سازنده پوتین و کفش از جنس پارچه می باشد که کار اصلی آن زیبا تر کردن نمای کار است، اما برای این که بتوانند جنس پارچه را ضد آب کنند از DWR استفاده می کنند که آب نمی تواند آن را خیس کند اما در برابر آب مقاومت بالایی ندارد چرم طبیعی مقاومتش در برابر خیس شدن بیش تر می باشد.

غشاء موجب می شود تا پا های شما در کفش خنک بماند، در غشاء سوراخ های ریزی وجود دارند که برای عبور بخار آب مناسب می باشند و با وجود این سوراخ ها بخار آب موجود در کفش به راحتی خارج می شود. کفش ضد آب، کفشی است که حتی با فشار مستقیم آب هم خیس نشود. با این مدل از کتونی می توانید حتی در بستر رودخانه هم به راحتی گذر کنید بدون آنکه کفش هایتان خیس شود.

البته توجه داشته باشید که کفش ضد آب مثل گوشی های ضد آب تا زمان محدودی در برابر نفوذ آب مقاومت دارند. پس اگر بعد از مدتی پاهایتان خیس شد، به معنی بد بودن کفشتان نیست. رویه گورتکس (Gore-Tex) یکی از بهترین رویه ها برای کفش های ضد آب است.

کتونی های مقاوم در برابر آب، آب گریز یا دفع کننده آب به این معنی هستند که قطره های آب روی آن ها سر می خورد. در نتیجه میزان نفوذ آب کمتر می شود. این کفش ها بیشتر برای خیس نشدن پاهایتان در باران مناسب هستند. رویه استورم (Storm) از برند آندر آرمور یکی از مثال های کفش های آب گریز است.

نکات کلیدی استفاده از کفش های ضد آب

قبل از هر چیز بهتر است بدانید که داشتن یک کفش راحت و مقاوم بهتر است از پوشیدن کتونی ضد آب و نامناسب. همیشه داشتن کفش ضد آب نیاز نیست حتی برای پیاده روی و کوهنوردی و سایر موارد وجود کفش ضد آب در فصول سرد سال و مکان هایی که دارای رطوبت است الزامی می باشد برای این که کفش های خود را برای پیاده روی آماده کنید بهتر است به نکات کلیدی زیر توجه نمایید.

  • سعی کنید پوتین های خود را به آرامی بشکنید: سعی کنید پوتین ها و کفش هایتان را در ابتدا با پای خود خم کنید برای این کار آن ها را بپوشید و قدم بزنید سرعت قدم زدن را بیش تر کنید تا پا هایتان عرق کنند و بعد از گذراندن این مراحل زمان طی کردن مسیر واقعی فرا می رسد.
  • سعی کنید مرتب کفش هایتان را تمیز کنید: بعد از پشت سر گذاشتن یک پیاده روی شدید تنها چیزی که موجب رسیدن به آرامش می شود استراحت کردن است اما باید قبل از هر چیزی کفش های خود را تمیز کنید تا آن ها نیز در این مدت بتوانند استراحت کنند.
  • قرار دادن کفش ها و پوتین ها در زیر نور مستقیم خورشید ممنوع: سعی کنید برای خشک کردن کفش و پوتین خود به هیچ عنوان آن ها را در معرض نور خورشید قرار ندهید زیرا قرار گرفتن کفش در زیر ور مستقیم خورشید موجب شکسته شدن چرم می شود.
  • با کفش های خود رفتاری دوستانه داشته باشید: سعی کنید در هیچ شرایطی به پوتین و کفش خود آسیب نرسانید برای محافظت از آن ها یک کرم مرطوب کننده مناسب تهیه کنید و در زمان معین به کفش خود بزنید تا به داشتن ظاهر نو آن کمک کرده باشید.
  • هرگز کفش های خود را در آب فرو نبرید: توجه داشته باشید که در هنگام پیاده روی و گذر از رود خانه ها هرگز به طور کامل کفش هایتان را داخل آب فرو نکنید؛ سعی کنید برای عبور از رود خانه یک جفت flip همراه خود داشته باشید تا بتوانید به راحتی گذر کنید نگران نباشید حمل flip اصلا سخت و دشوار نیست زیرا بسیار سبک و کم حجم هستند و به راحتی می توانید آن ها را با خود حمل کنید و از خیس شدن کامل کفش های خود جلوگیری کنید.

نحوه ضد آب کردن کفش

اگر همیشه یا به صورت مرتبط در شرایط بارانی هستید یا طبیعت گردی می کنید؛ بهتر است از همان اول یک کتونی ضد آب بخرید که دردسر های ضد آب کردن کتونی را نکشید. اما اگر هر از گاهی در این شرایط قرار می گیرید، بهترین کار این است که خودتان یک کفش ضد آب بسازید. به این صورت هزینه ی اضافی هم متحمل نمی شود.

  • استفاده کردن از اسپری ضد آب: یک راه بسیار ساده و ارزان و در دسترس استفاده کردن از اسپری های ضد آب می باشد. برای انجام این کار باید کفش های شما کاملا خشک باشند قبل از اسپری کردن ظرف اسپری را به خوبی تکان دهید و سپس تمامی قسمت های کفش خود را اسپری کنید، اسپری هایی جنس خوبی دارند که بی بو باشند و باعث بهتر شدن ظاهر کفش می شوند و در هنگام استفاده از آن موجب تغییر رنگ کفش نمی شوند.
  • استفاده کردن از کرم یا واکس: در بازار واکس و کرم هایی هستند که بر پایه آب ساخته شده اند و استفاده از ان ها موجب دوام بالا دفع آب و برنزه شدن پوتین می شود. استفاده کردن از آن کار بسیار ساده می باشد قبل از هر کار آن را به خوبی تکان دهید تا محتوای داخل ظرف به خوبی مخلوط شوند و سپس روی کفش خود بزنید.
  • استفاده کردن از مواد خانگی: شما می توانید با ترکیب کردن 300 میلی لیتر روغن زیتون و 60 گرم موم زنبور عسل و مقدار کمی روغن اسطوخودوس و بوته چای محلولی آماده کنید که با قرار دادنش در آب سرد خمیری به دست بیاورید تا بتوانید با آن پوتین ها و کفش هایتان را ضد آب کنید.
  • استفاده از روکش ضد آب کفش: برای کفش ها کاور های سیلیکونی اختراع شده است که کاملا آن را می پوشاند. فقط کافیست که با کاور های سیلیکونی کفش را بپوشانید. این کاور ها عاج هم دارند تا میزان اصطکاک با سطح زمین بیشتر شود. در نتیجه نگران سرخوردن هم نباشید.

اگر می خواهید کتونی ضد آب بخرید یا از کفش های آب گریز خوشتان آمده است؛ شما می توانید در فروشگاه ایران والیبال انواع مدل ها و رنگ های آن ها را ببینید. ما حتی برای شما کاور کفش ضد آب سیلیکونی را هم موجود کرده ایم تا بتوانید با خیال راحت از کفش های معمولی هم استفاده کنید. اگر نمی دانید چه مدل کفشی مناسبتان است؛ با ما تماس بگیرید یا در واتساپ پیام دهید. کارشناسان ما با بررسی نیاز شما بهترین ها را پیشنهاد می کنند.

ساخت کفش ضد آب با موم

یک تکه از موم زنبور عسل (beeswax) یا شمع بی‌رنگ بگیرید، که موم زنبور عسل را می‌توانید از برخی از فروشگاه ها تهیه کنید که معمولاً به عنوان روان کننده فروخته می شوند. و اگر دسترسی به موم نداشتید می‌توانید از شمع های موم پارافین بدون رنگ و بدون بو استفاده کنید.

تذکر: توجه داشته باید موم یا شمع مومی دارای رنگ نباشد و همچنین بهتر است از کفش هایی استفاده کنید در صورت به وجود آمدن مشکل برای شما ارزش چندانی نداشته باشد.

مرحله اول ضد آب کردن کفش: کفش های خود را در صورت کثیفی تمیز کنید

کفش ها را با پارچه ای مرطوب تمیز کرده و یا کفش های کثیف تر را بشویید. برای از بین بردن سریع گرد و غبار های سبک کفش می‌توانید از Wipedown استفاده کنید، و همچنین مطمئن شوید کفشش ها بعد از شستشو کاملا خشک شوند. ضد آب کردن کفش ها در صورتی که کفش کثیف باشد باعث می‌شود که موم استفاده شده، خاک و کثیفی کفش را جذب کند و باعث کثیف تر شدن کفش شما می‌شود و و از آنجایی که این ماده ضد آب است پاک کردن آن هم از قبل سخت تر می‌شود. پس از شستشو مطمئن شوید که کفش کاملاً خشک است.

مرحله دوم ضد آب کردن کفش: تست موم بر روی کفش

موم را روی یک قسمت بی‌اهمیت کفش تست کنید. قبل از شروع به مالش، یک قسمت کوچک را روی پاشنه یا قسمت پایینی  کفش خود تست کنید و ببینید که چگونه به نظر می رسد. به این ترتیب، می توانید مطمئن شوید که لکه نخواهد شد. به خاطر داشته باشید که بخش زیادی از کنتراست بعد از ذوب شدن موم از بین می رود. یک نوع موم بی رنگ  کمترین ظاهر را نشان می دهد و با مواد و رنگ ها یکدست می شود. اگر از موم رنگی استفاده می کنید، اطمینان حاصل کنید که رنگ آن تا حد امکان مطابقت دارد.

مرحله سوم ضد آب کردن کفش: کشیدن موم بر روی کفش

موم را در تمام قسمت‌های روی کفش مالش دهید. موم را به جلو و عقب بکشید تا یک لایه ضخیم بیش از هر قسمت از کفش مورد نظر برای ایجاد محدودیت در برابر رطوبت ایجاد شود. تصور کنید که با مداد رنگی رنگ می‌کنید. به نواحی اطراف انگشت پا، پاشنه پا، پیاده رو و توری هایی که آب تمایل به آبگیری دارد توجه ویژه ای داشته باشید. بررسی کنید که کل کفش را پوشانده‌اید. هر قسمتی که فراموش کرده‌اید در برابر نشتی آسیب پذیر خواهد بود.

نکته:

با کشیدن موم بر روی کفش ابتدا باعث تغییر رنگ در کفش می‌شود ولی نگران نباشید زیرا به محض اینکه گرما بخورد، این از بین می رود.

مرحله چهارم ضد آب کردن کفش: گرما دادن به موم از طریق سشوار

سشوار را روی حرارت زیاد تنظیم کنید. سشوار را روشن کنید تا گرم شود قبل از اینکه کفش را بیاورید. هر چه درجه حرارت شدیدتر باشد، سریع تر و کامل تر موم ذوب می شود. سشوار  را نزدیک سطح کفش نگه دارید تا گرما بهتر متمرکز شود.

مرحله پنجم ضد آب کردن کفش: گرم کردن نقاط مختلف کفش با سشوار

از جلو و عقب سشوار را روی کفش متمرکز کنید. به آرامی سشوار را روی کفش از فاصله تقریبا نزدیک حرکت دهید، در صورت لزوم کفش را چرخانده یا سشوار را زاویه دهید. تقریباً فوراً باید موم شروع به محو شدن در کفش کند. وقتی کار یک قسمت کفش را انجام دادید، به طرف دیگر حرکت کنید. ممکن است نیم دقیقه طول بکشد تا حرارت سشوار به اندازه کافی گرم شوند تا موم را ذوب کند. پس از اتمام کار یک کفش دقیقا همان کار را با دیگر لنگه کفش انجام دهید.

مرحله ششم ضد آب کردن کفش: پیدا کردن نقاط جا مانده در کفش

گرم کردن را ادامه دهید تا موم به طور کامل ناپدید شود. با ترکیب شدن موم داخل پارچه باعث ایجاد سدی در برابر رطوبت می‌شود. بعداً به عنوان یک لایه محافظ روشن دوباره سفت می شود. و ظاهر کفش موم شده نباید فرقی با قبل از موم شدن بکند. قبل از اینکه کار یل سشوار را تموم کنید. به دنبال قسمت های بدون موم باشید که ممکن است از آن غافل شوید. موم به طور طبیعی ضد آب و نافذ است حتی بر روی متخلخل ترین مواد، بنابراین به کفش شما آسیبی نمی رسد و موم تبدیل به بخشی از مواد ساخت کفش می‌شود.

مرحله هفتم ضد آب کردن کفش: تست ضد آب بودن کفش

ضد آب بودن را امتحان کنید. اکنون آنچه را که باید انجام دهیم اینست که آزمایش شما چقدر خوب کار کرد. یک فنجان آب را بر روی قسمت انگشت پا کفش بریزید. آب باید دانه بلند شود و به داخل پارچه نفوذ نکند. تبریک می گویم! اکنون می‌توانید بدون توجه به اینکه چقدر کفشتان در هوای بارانی خیس می‌شود یا وقتی که پایتان وارد یک گودال آب می‌شود از پیاده روی با کفش خود لذت ببرید.