جاهای دیدنی ایران برای مسافرت

مشهورترین جاهای دیدنی ایران که باید حتما ببینید

کشور ایران با پیشینه و تاریخ غنی در کنار موقعیت جغرافیایی چهار فصل خود، جاذبه‌های متعددی را در خود جای داده است؛ دیدنیهای بی‌نظیری که میلیون‌ها گردشگر داخلی و خارجی از آن‌ها دیدن می‌کنند. در ادامه شما را با برخی از بهترین جاهای دیدنی ایران در استان‌های مختلف کشور آشنا خواهیم کرد که بیشتر آن‌ها در فهرست آثار ملی ایران و میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده‌اند؛ آثار تاریخی و طبیعی حیرت‌انگیزی که بازدید از آن‌ها تجربه‌ای به‌یادماندنی برای شما رقم خواهد زد.

گردشگری

جهت رزرو یا خرید بلیط ارزان هواپیما و خرید بلیط اتوبوس از قاصدک 24 با ما تماس بگیرید.

1.غار نمکدان قشم

 غار نمکدان بزرگترین غار نمکی جهان است و ۶۶۰۰ متر طول دارد. این غار در ۹۰ کیلومتری شهر قشم و ۲ کیلومتری ساحل واقع شده است. پس همزمان با ساحل‌گردی می‌توانید از این غار ۵۷۰ ساله دیدن کنید. طی تحقیقات انجام شده، تنفس از هوای داخل غار می‌تواند به بهبود بیماری‌های تنفسی مانند آسم کمک کند. مجسمه‌های نمکی شکننده، رودخانه‌های نمکی و خفاش‌های کوچک چیز‌هایی هستند که می‌توانید انتظار آنها را داشته باشید. درون غار نور کافی وجود ندارد پس برای نگاه دقیق‌تر به بدنه قندیل‌ها کافی است یک چراغ‌قوه پرقدرت به همراه داشته باشید. نمک‌های داخل غار خاصیت دارویی دارند پس از چشیدن آنها نترسید!

۲. دخمه‌های زرتشتیان

 در آیین کهن زرتشت، هنگامی که شخصی فوت می‌کرد این ترس وجود داشت که بدن او توسط شیاطین آلوده شود. به همین دلیل، زرتشتیان بدن شخص را در بالای برج‌هایی با نام برج خاموشان یا برج سکوت قرار می‌دادند تا خوراک پرندگان شکاری شوند. برج خاموشان مکانی اسرارآمیز است که شما را کمی با دنیای مردگان آشنا می‌کند. این برج در ۱۵ کیلومتری شهر یزد و در حوالی منطقه صفائیه روی یک کوه کم ارتفاع قرار گرفته است. شاید جالب‌توجه باشد که این روش تدفین تا قبل از دوره پهلوی رواج داشت اما در این دوره ممنوع شد. بازدید از دو دخمه این برج یعنی دخمه بزرگ مانکجی و دخمه گلستان حدود ۱ الی ۲ ساعت زمان نیاز دارد اما برج سکوت یکی از جاهای دیدنی ایران است که قطعاً حسی متفاوت به شما خواهد داد.

۳. روستای کندوان

تاریخچه غار­های کندوان به هفت هزار سال پیش می‌رسد. اما حدود ۷۰۰ سال پیش، زمانی که مغول‌ها به ایران حمله کردند، مردمان منطقه آذربایجان شرقی برای حفظ جان خود به سمت غار‌هایی فرار کردند که اکنون همانند کندوهای عسل در ۱۸ کیلومتری شهر اسکو خودنمایی می‌کنند. تنها روستای صخره‌ای جهان است که هم‌اکنون اهالی آن پذیرای گردشگران هستند. هنگامی که به این روستا نزدیک شدید، نفسی عمیق بکشید و از هوای بی‌نظیر آن لذت ببرید. توجه ویژه گردشگران داخلی و خارجی به کندوان باعث شده اقامتگاه‌ها و هتل‌های زیادی در حوالی روستا ساخته شود؛ پس نیازی به نگرانی برای محل اقامت وجود ندارد. سوغاتی‌های این روستا همانند صنایع دستی، خشکبار و عسل می تواند تا مدت‌­ها خاطره خوش سفر را در یادتان باقی نگه دارد.

۴. کاریز کیش

 کاریز یک شهر زیرزمینی با معماری تاریخی و یکی از خیره‌کننده‌ترین جاهای دیدنی ایران است. این کاریز در قلب تنها جزیره مرجانی دنیا قرار دارد. صدف‌ها و مرجان‌هایی با قدمت چند هزار ساله سقف شهر را پوشانده‌اند. تنها مسجد مرجانی جهان نیز با سقفی پر از سنگواره و فسیل دریایی در این شهر زیرزمینی ساخته شده است.

در سفر به این مکان دیدنی بازدید از موزه خلیج فارس، پایاب کهن قنات، چاه‌های کاریز، عکاس‌خانه و تصفیه‌خانه طبیعی آب را فراموش نکنید. خاک این کاریز خواص درمانی داشته و در گِل‌درمانی مورد استفاده قرار می‌گیرد. هوای قنات همیشه خنک است و در طول سال تغییری نمی‌کند. پس فرقی ندارد که در کدام فصل به کیش سفر می‌کنید، کاریز کیش همیشه یکی از جاهای دیدنی ایران است. پس از سرمایه گذاری‌های انجام شده جهت مرمت و بازسازی، حالا می­‌توان این کاریز را یک جاذبه توریستی بین‌المللی نامید.

۵. دریاچه مهارلو

 عجیب ترین جاذبه توریستی شیراز دریاچه نمک مهارلو است. نکته شگفت‌انگیز این دریاچه رنگ صورتی آن است. این دریاچه در اواسط تابستان رنگی سرخ به خود می‌گیرد زیرا میزان بالای تبخیر و غلظت نمک باعث تشکیل جلبک‌هایی می‌شود که شما را با یک دریاچه صورتی رنگ مواجه می‌کند. ترکیب رنگ سفید نمک و رنگ سرخ دریاچه یک هارمونی جادویی برای گردشگران داخلی و خارجی پدید آورده است. این دریاچه پناهگاهی ایمن برای پرندگان و به ویژه فلامینگوها است.

دریاچه مهارلو در ۵۷ کیلومتری جاده شیراز به فسا و در نزدیکی روستایی با همین نام قرار دارد. پس از بازدید از دریاچه می‌توانید به باغ‌های مملو از درختان بادام، انجیر و انار روستای مهارلو نیز سر بزنید. بهترین زمان سفر به این دریاچه از اواسط پاییز تا اواسط اردیبهشت است زیرا با شروع بارش‌ها عمق آب دریاچه به ۱ الی ۳ متر می‌رسد.

۶. دشت لوت

 اگر می‌خواهید مرتفع‌ترین هرم‌های ماسه‌ای دنیا را از نزدیک لمس کنید کافی است به دشت لوت سفر کنید. این هرم‌ها از دور همانند آسمان­خراش‌هایی کلوخی هستند و برخی این منطقه را شهر ارواح می‌نامند. این دشت ۱۰ درصد از مساحت کشور ایران را تشکیل داده است. وسعت لوت باعث شده شما بتوانید از استان‌های خراسان جنوبی، سیستان و بلوچستان و به راحتی به این دشت دسترسی داشته باشید.

به علت رنگ تیره و خشکی سطح، مناطق مرکزی این دشت به مدت هفت سال گرم‌ترین نقطه کره زمین شناخته شده است. عمده جمعیت ساکن در دشت لوت در منطقه‌ای به نام شهداد زندگی می‌کنند. بهترین جاذبه گردشگری دشت لوت منطقه کلوت‌ها نام دارد که در ۴۳ کیلومتری شهداد قرار گرفته است. این دشت اولین میراث طبیعی ایران است که در یونسکو به ثبت رسیده است.

۷. مسجد نصیرالملک (مسجد صورتی)

 مساجد یکی از جاهای دیدنی ایران به شمار می‌روند و مساجد زیبای زیادی در سرتاسر ایران ساخته شده‌اند. اما شاید در شهر شیراز و در محله گود عربان (خیابان لطفعلی خان زند) واقع شده باشد. در نزدیکی آرامگاه شاه‌چراغ در زمان قاجار ساخته شده است. رنگ صورتی کاشی‌ها و شیشه‌ها باعث شده این مکان به مسجد صورتی معروف شود. نورآرایی و معماری چشم­نواز این مسجد فضایی عارفانه به وجود آورده است.

اگر می‌خواهید اوج هنر ایرانی را تماشا کنید کافی است ساعت ۷ صبح به مسجد بروید. دیدن تصاویر این مسجد هر کسی را وسوسه می کند تا برای دیدن آن به شهر بهارنارنج ایران سفر کند. ساخت این بنا ۱۲ سال طول کشیده است و تک‌تک صحن‌ها، ایوان‌ها، و شبستان‌های مسجد شما را مبهوت زیبایی خود خواهند کرد.

۸. دره ستارگان قشم

 شاهکار‌های طبیعی سرتاسر جزیره قشم را پوشانده‌اند. صخره‌های عجیب و غریب این دره باعث می‌شوند حس رفتن به مریخ را تجربه کنید. این دره در ۵ کیلومتری روستای برکه خلف واقع شده است. از نظر علمی فرسایش خاک باعث شکل‌گیری این دره شده است، اما اهالی روستا اعتقاد دارند این دره به دلیل افتادن یک ستاره روی زمین تشکیل شده است. برای دیدن ستاره‌ها باید تا شب صبر کنید. دره ستاره‌ها بخشی از ژئوپارک قشم، تنها ژئوپارک خاور میانه است. بهترین زمان بازدید از این مکان دیدنی اواخر زمستان و اوایل بهار است.

رسیدن به بالای دره علاوه بر لذت تماشای چشم‌اندازی زیبا فرصت مناسبی برای گرفتن عکس به شما می‌دهد. برای رسیدن به این دره کافی است ۲۵ دقیقه با ماشین به سمت جاده جنوبی حرکت کنید و پس از تماشای غار‌های خربس و ساحل طلایی به دره برسید.

۹. شوشتر؛ پایتخت سازه‌های آبی جهان

 شهری کوچک اما تاریخی در شمال استان خوزستان است و ۹۰ کیلومتر از اهواز فاصله دارد. دو رودخانه کارون و دز از این شهر عبور می‌کنند و سازه‌های آبی شوشتر از جمله دیدنی های ایران هستند که در فهرست جهانی یونسکو به ثبت رسیده‌اند. قدمت این سازه‌های آبی به دوران حکومت داریوش هخامنشی بازمی‌گردد. مردمان آن دوره مجموعه‌ای هوشمند از پل‌ها، کانال‌ها، بند‌ها و تونل‌های بزرگ را برای جهت‌دهی به آب طراحی کرده‌اند.

از جمله مکان‌‌های دیدنی این شهر می‌توان به نهر داریون، برج کلاه فرنگی، آرامگاه یعقوب لیث صفاری، منطقه حفاظت شده کرایی، پل بند لشکر، خانه مستوفی، قلعه سلاسل، پل بند شادروان، خانه معین التجار، باغ خان و مسجد جامع اشاره کرد. راحت‌ترین راه سفر به این شهر استفاده از قطار است و بهترین زمان سفر به این منطقه اواخر زمستان و اوایل بهار است.

۱۰. دریاچه گنج

 شرایط اقتصادی کنونی باعث شده همه به دنبال گنج باشند. دریاچه گنج یا دریاچه تخت سلیمان در ۴۵ کیلومتری شهر تکاب استان آذربایجان غربی قرار گرفته است. بومیان عقیده دارند این دریاچه با کوبیده شدن عصای حضرت سلیمان پدید آمده و در گذشته گنج‌های بی‌شماری در این منطقه پنهان شده است. چشمه جوشان این دریاچه ۱۱۲ متر عمق دارد که باعث شده آب آن ۴۰ درجه سانتی­گراد حرارت داشته باشد. مجموعه تخت سلیمان در میان ‌ای سرسبز و خوش‌آب‌و‌هوا واقع شده است و بازدید از آن رایگان است.

این مجموعه تاریخی کهن دارد و به باور بسیاری از مردم محل تولد زرتشت بوده است. شاید باور آن سخت باشد اما حتی اروپایی‌ها نیز برای پیدا کردن گنج چندین مرتبه به اعماق دریاچه رفته‌اند اما عمق زیاد و رسوبات مانع پیشرفت کاوشگران شده‌اند. شنا در این دریاچه ممنوع است اما شاید روزی گنجینه‌های تاریخی ایران در این ناحیه کشف شوند.

۱۱. چغازنبیل

 زیگورات یکی از اولین جاذبه‌های گردشگری ایران است که در یونسکو به ثبت رسیده است. چغازنبیل در نزدیکی شوش در استان خوزستان قرار دارد. قدمت این زیگورات به ۱۳ قرن قبل از میلاد و تمدن ایلامی‌ها باز‌­می‌گردد. زمانی که کارکنان شرکت نفت ایران و انگلیس در سال ۱۹۳۵ مشغول حفاری برای یافتن چاه نفت بودند، با آجر‌هایی کتیبه‌دار رو‌به‌رو شدند که بعد‌ها باعث کشف چغازنبیل شد.

معبد زیگورات بخشی به جا مانده از یک شهر باستانی چند‌طبقه است. بنا‌هایی در این شهر تاریخی کشف شده‌اند که در گذشته به عنوان ساعت و زمان‌شمار مورد استفاده قرار می‌گرفته‌اند. بنای اصلی شهر نیز در ­واقع یک رصدخانه یا تقویم آفتابی بوده است. زیگورات‌ها بنایی مقدس بودند و به همین دلیل در ساخت آنها از بهترین مصالح استفاده شده است. این زیگورات مربعی‌شکل یکی از قدیمی‌ترین تصفیه‌خانه‌های آب ایران را در دل خود جای داده است. اگر به این مکان دیدنی سفر کردید حتما از کتبیه‌ها و سنگ‌نوشته‌ها دیدن کنید.

۱۲. غار کتله‌خور

 غار کتله‌خور در نزدیکی شهر گرماب، در فاصله ۱۵۵ کیلومتری جنوب واقع شده است. در مناطق ترک‌نشین به کوه‌های کم‌ارتفاع کتله می‌گویند. این غار بر روی یکی از این کتله‌ها قرار دارد و خورشید از پشت آن طلوع می‌کند، به همین دلیل به آن کتله خورشید یا کتله‌خور می‌گویند. غار کتله‌خور در سال ۱۳۳۱ توسط تعدادی از کوهنوردان به ثبت رسید اما زمان کشف آن به مدت‌ها قبل باز‌می‌گردد.

این غار به­ دلیل طولانی بودن دهلیز ورودی، کوتاهی سقف و مشکلات عبور و مرور تا مدت‌ها مورد بی‌توجهی قرار گرفت. خوشبختانه در سال ۱۳۶۵ گروهی از زبده‌ترین غارنوردان همدانی با بررسی دقیق غار متوجه شدند که قدمت این غار به ۱۲۰ میلیون سال قبل باز‌می‌گردد. شاید عجیب‌ترین نظریه در مورد این مکان دیدنی اتصال آن به غار علی‌صدر باشد. غار کتله‌خور ۷ طبقه دارد که شما اجازه دارید از ۳ طبقه آن بازدید کنید. در سفر به این غار زیبا می‌توانید مجسمه‌ای که به تندیس عروس و داماد معروف شده است را تماشا کنید. بهترین زمان بازدید از کتله‌خور فصل بهار و تابستان است.

۱۳. خانه‌های تاریخی کاشان

 در ۲۵۰ کیلومتری جنوب تهران واقع شده است و برخی از زیبا‌ترین بنا‌های تاریخی و جاهای دیدنی ایران را در خود جای داده است. باغ فین، خانه طباطبایی‌ها، خانه بروجردی‌ها، خانه عامری‌ها، خانه عادل، خانه مرشدی، خانه عباسیان، خانه منوچهری و خانه راهب تنها برخی از زیبا‌ترین جا‌های دیدنی ایران هستند که در این شهر ۷۰۰۰ ساله همچون ستاره‌ای درخشان، معماری باشکوه بنا­‌های ایرانی را به رخ گردشگران می‌کشند.

سقف‌های نفیس، نقاشی‌های دیواری هنرمندانه و حیاط‌هایی پر از درخت انار همان چیزی است که شما در خانه‌های تاریخی و چشم‌نواز این شهر خواهید یافت. محله سلطان امیر­احمد یکی از دیدنی‌ترین مناطق ایران است که قطعا از دیدن آن لذت خواهید برد. خانه بروجردی‌ها شباهت زیادی به خانه طباطبایی‌ها دارد. دلیل این شباهت علاقه پسر بروجردی به دختر طباطبایی بود. شرط پدر دختر برای این وصلت فراهم کردن خانه‌ای مانند خانه خود برای دخترش بود. برخی از این خانه‌ها اکنون به عنوان مهمانسرا پذیرای گردشگران هستند. پس در سفر به شهر کاشان می‌توانید حس زندگی در این خانه‌ها را تجربه کنید.

بهترین زمان برای بازدید از کاشان فصل بهار است. در فصل بهار بوی گلاب از زمین و آسمان فضایی را ایجاد می‌کند که احساس می‌کنید شهر با گلاب شست‌و‌شو داده شده است.

۱۴. قلعه بابک

 قلعه بابک یک دژ تاریخی در ۱۳ کیلومتری شهر کلیبر از توابع استان آذربایجان شرقی است. قلعه بابک در زمان ساسانیان ساخته شده است. زمانی که عباسیان به این منطقه حمله کردند، بابک خرمدین رهبری مردم را به دست گرفت و ۲۰ سال در این دژ با متجاوزان مبارزه کرد. قلعه بابک به قلعه جمهور و قلعه بَذ نیز معروف است. این دژ تاریخی در کوهی به ارتفاع ۲۳۰۰ متر ساخته شده است. راه رسیدن به قلعه بابک از میان مسیر پرفراز و نشیب در دل کوه‌ها می‌گذرد.

اگرچه برای رسیدن به دژ باید تلاش زیادی کنید اما لذت پیمودن این مسیر با چشم‌انداز‌هایی به دل طبیعت سرسبز آذربایجان کمتر از لذت رسیدن به خود دژ نیست. در میانه مسیر چشمه‌ای وجود دارد که آب خنک آن گوارای وجودتان خواهد شد. قلعه بابک در میان کوه‌های سر به فلک کشیده و تپه‌های مه‌آلود پنهان شده است و جنگل‌های بکر زیبایی طبیعی خاصی به این منطقه داده­‌اند.

اگر در فصل تابستان از این قلعه دیدن کنید با چادر‌های ایل شاهسون مواجه خواهید­ شد. مردم خونگرمی که استراحت کوتاه در میان آنها فرصتی برای خیره شدن به منظره بی‌نظیر طبیعت خواهد بود. پس از رسیدن به بالای قلعه متوجه خواهید شد که چرا فتح این قلعه کار دشواری بوده است. منطقه گردشگری آینالو یک ساعت با قلعه بابک فاصله دارد و اگر خوش‌شانس باشید می‌توانید مارال و آهوی وحشی را از نزدیک ببینید.

۱۵. زیارتگاه چک‌چک یزد

 چَک‌چَک یا چکچکو یکی از زیارتگاه‌های مهم زرتشتیان در ۴۳ کیلومتری شهرستان اردکان است و یکی از جاهای دیدنی ایران است که کمتر شناخته شده است. نام جالب این مکان دیدنی از صدای قطره‌های آبی که از صخره می‌چکد بر‌گرفته شده است. این زیارتگاه هر ساله از ۲۴ خرداد به مدت ۴ روز پذیرای نیایش زرتشتیان است. چک‌چک در واقع مأمنی برای نیک بانو، دختر یزدگرد ساسانی بوده است. او برای فرار از دست اعراب به این مکان پناه برده است. مسیر رسیدن به این زیارتگاه کمی دشوار است پس اگر قصد بازدید از آن را دارید باید بگوییم که راهی نسبتا سخت در پیش دارید.

برخی از بومیان این زیارتگاه را با نام پیر سبز می‌شناسند. منظور از پیر سبز درخت چنار تنومندی است که در ورودی چک‌چک قرار دارد و به روایتی عصای نیک بانو بوده است. این زیارتگاه مکانی مقدس محسوب می‌شود و اگر بخواهید به آیین زرتشتیان احترام بگذارید باید در هنگام ورود کفش خود را درآورده و کلاه بر سر بگذارید. با توجه به موقعیت کویری اردکان ، بهترین زمان سفر به این مکان دیدنی اوایل بهار و پاییز است.

منبع : قاصدک 24