10 روش قطعی برای حباب گیری اپوکسی
اگر از حباب درون رزین اپوکسی متنفرید و میخواهید به درستی حباب گیری اپوکسی را انجام دهید این مقاله را تا انتها بخوانید! هیچ چیزی بیشتر از دیده شدن حباب در رزین اپوکسی باعث ناراحتی اپوکسی کاران نمیشود. در ادامه ده روش برای خلاص شدن از حباب های رزین اپوکسی و معرفی سیلیکون قالب گیری بیان شده است.
1.مناسبترین رزین اپوکسی را برای کار خود انتخاب کنید
اگر میخواهید رزین را داخل قالب سیلیکون بهداشتی رزین بریزید، از رزین مخصوص زیورآلات استفاده کنید. این رزینها برای اینکار طراحی شده اند پس احتمال وجود حباب در آنها کمتر است. اعمال آنها نیز ساده تر و سریعتر است زیرا ترکیب هاردنر و رزین اپوکسی نیمه رقیق است. رزین های غلیظ تر، مخصوص ساخت ظروف رزینی میتوانند ایجاد حباب کنند ولی اگر اصول کار با اپوکسی را بدانید مشکلی نخواهد بود. اگر میخواهید با رزین چوب کار کنید و میز رزینی بسازید، رزین مناسب این کار را تهیه کنید. رزین چوب از رزین زیورآلات و رزین اپوکسی دکوراتیو رقیق تر است برای همین حباب خیلی کمتری در طول کار ایجاد خواهد شد.
2. رزین را در اتاقی گرم قالب گیری کنید
در برخی فصول سخت و هزینه بر است که تمامی مدت بخاری روشن باشد، اما به طور کلی باید بدانید که رزین برای سفت شدن به دمایی بین 20 تا 25 درجه ی سانتیگراد نیاز دارد. اگر گرم کردن کل خانه و یا کارگاه برای ساخت میز رزینی و دیگر وسایل سخت است، فقط قسمتی از اتاق کار را گرم کنید. از یک هیتر برای گرم نگه داشتن دائمی آن منطقه استفاده کنید. همچنین میتوانید یک “هات باکس (جعبه گرم)” برای پروژه ی خود بسازید. این حرکت برای ریختن رزین اپوکسی در قالبهای کوچک مانند قالب سیلیکونی بسیار مناسب است.
3. رزین اپوکسی را پیش گرم کنید
مقداری آب گرم کنید، گرم باشد اما در حال جوشیدن نباشد(حدود 50 درجه سانتیگراد). رزین اپوکسی و هاردنر را به صورت جداگانه در کیسه پلاستیکی بگذارید و پلاستیک ها را بین 5 تا 10 دقیقه در آب گرم قرار دهید.
مراقب باشید که آب به درون رزین اپوکسی و هاردنر نفوذ نکند. اگر آب درون رزین اپوکسی نفوذ کند، رزین خشک نخواهد شد و نباید از آن استفاده کنید.
نکته:
ممکن است حین نگهداری رزین اپوکسی و هاردنر در آب گرم، برچسب برند و اطلاعات محصول از بین بروند. گرم کردن رزین قبل از شروع در حباب گیری اپوکسی موثر است. اما مراقب باشید که زیاد گرم نشود. درست است، کار خوب زحمت زیادی دارد. اما اگر رزین اپوکسی را گرم کنید، مدت زمان مورد نیاز برای سفت شدنش کمتر خواهد شد یعنی ژلتایم رزین کاهش میابد و رزین سریعتر گرم میشود.
4. حباب گیری اپوکسی حین ترکیب کردن
شما که تخم مرغ هم نمیزنید! به هنگام هم زدن باید مراقب باشید و دقت کنید که رزین اپوکسی قرار گرفته در تمامی گوشه و کنارهای ظرف را نیز مخلوط کنید.
گاهی به هنگام ترکیب مقدار زیادی رزین اپوکسی، دیدن حباب هایی که در مرحله ی ترکیب وجود خارجی نداشتند، عجیب نیست. اما آگاه باشید که باید هرچه سریعتر تمامی این حباب های موجود در رزین اپوکسی را از بین ببرید.
برای اینکار میتوانید مخلوط را همزده و آماده کنید سپس بسته به ژلتایم رزینی که در اختیار دارید و حجم مخلوط، بین 3 تا 5 دقیقه استراحت دهید تا حباب اپوکسی به روی سطح بیاید.(اگر رزین شما Fastcure است مثل رزین زیورآلات و رزین دکوراتیو، این زمان باید کوتاهتر شود) سپس با یک فندک اتمی شعلهای روی سطح بگیرید تا حباب گیری انجام شود و بعد مخلوط را به آرامی داخل قالب بریزید.
حتماً اصول کنترل ژلتایم رزین اپوکسی در فصل دوم را با دقت بخوانید
5. دمای رزین با دمای سطح نزدیک به هم باشند
تفاوت دمایی سطح و رزین اپوکسی باعث ایجاد حباب میشود. گرم کردن سطحی که قرار است رزین روی آن ریخته شود، راهی ساده برای جلوگیری از تولید این حباب هاست. در حقیقت اصول کار این است که مواد شما با سطح دمایشان نزدیک به هم باشد. با این روش مواد به راحتی در سطح جاری میشوند و ایجاد حباب بسیار کمتر خواهد بود.
6. قبل از پر کردن تمامی قسمت ها با رزین، مقداری رزین را در تمامی سطح بچرخانید
در حقیقت با اینکار سطح قالب خیس میشود و مابقی رزین به سادگی داخل قالب جریان میابد. اینکار را مخصوصاً برای قالب سیلیکون توصیه میکنیم.
قالب سیلیکون رزین به دلیل جنس آن، دارای الکتریسیته ساکن است. همین الکتریسیته ساکن باعث حبس حبابها شده و نمیگذارد حباب از کف به سطح قالب بیاید.
اینگونه از تنش سطح کاسته شده و احتمال تشکیل حباب کم میشود. اگر هم حبابی ایجاد شود، از بین بردن آن ساده تر خواهد شد.
میتوانید بگویید با این روش حباب ها را گیر انداخته اید!
7. وسایلی که قصد دارید داخل قالب قرار دهید را ابتدا به رزین اپوکسی آغشته کنید
پس از اینکه وسایل را در رزین اپوکسی فرو بردید، آنها را به صورت مورب قرار دهید و پس از مدتی در محل دلخواه بگذارید. این کار اصطلاحاً پرایمر زدن گفته میشود که احتمال تشکیل حباب را بسیار کم و حباب گیری اپوکسی را ساده خواهد کرد.
منظورم چه وسایلی است؟
- گل خشک
- انواع سنگ تزئینی
- گیاهان مصنوعی و خشک شده
- صدف، شن، گوش ماهی
- سنگ، چوب
- انواع خرج کارهای تزئیناتی
8. هنگامی که تمامی رزین اپوکسی خود را ریختید، برای حباب گیری از شعله استفاده کنید
من از تورچ اتمی استفاده میکنم اما برخی افراد از سشوار صنعتی و یا فندک استفاده میکنند. به هنگام گرما دادن به رزین مراقب باشید. یک دستگاه اطفا حریق کنار دست خود داشته باشید. و بدانید که گرمای بیش از حد قالب های پلاستیکی را آب میکند.
9. رطوبت بستر را کنترل کنید
گاهی اوقات ممکن است روی سطح بر اثر رطوبت موجود در بستر (بتن، چوب ، سنگ و …) و خشک نبودن کامل آن شروع به حباب زدن کند که این نوع حباب اپوکسی معمولاً اندازه بزرگتری نسبت به حبابهای دیگر دارد. مخصوصاً اگر با چوب کار میکنید دقت کنید که رطوبت آن باید کمتر از 10 درصد بوده و به خوبی پرایمر شود تا حباب گیری آن راحتتر باشد. منظور از پرایمر، لایه آستری است که روی چوب یا سطوح دیگر اعمال میکنیم تا چشمه های تنفس هوا بسته شود و حباب ایجاد نشود.
10. از دستگاه وکیوم برای حباب گیری اپوکسی استفاده کنید
اگر تمامی این روش ها با شکست مواجه شدند و شما در سطح رزین اپوکسی حباب دیدید میتوانید از دستگاه وکیوم استفاده کنید. در این روش، قالب و رزین اپوکسی درون آن را در محفظه وکیوم قرار داده و شروع به وکیوم کنید. وکیوم باعث میشود حباب ها به روی سطح آمده و سپس ناپدید شوند. زمان وکیوم بسته به ژلتایم رزین شما متفاوت است پس برای جلوگیری از جوشیدن رزین اپوکسی باید ژلتایم را به درستی کنترل نمایید.
منبع: شیمی افسون