مراحل کاشت گردو در گلدان

کاشت گردو در گلدان امکان پذیر است؟

گردو که میوه درختی از تیره (Juglans) است، از نظر علمی در دسته میوه های هسته دار دسته بندی می شود؛ اما در دنیای آشپزی از آن به عنوان آجیل درختی یاد می شود. با توجه به مصرف و همچنین قیمت بالای این میوه ارزشمند، بسیاری به دنبال کاشتن گردو در گلدان، در منزل خود، در باغچه یا حتی گلدان هستند. اگر شما هم مایل به کاشت گردو در گلدان، همچنین پرورش آن در خانه هستید، این مطلب نظرتان را جلب خواهد کرد. همچنین شما می توانید با خرید نهال گردو، تمامی زحمات کاشت بذر گردو را یک جا خریداری نمایید!

مصارف مختلف کاشت گردو:

به نقل از etsy.com محصول درخت گردو در حین رشد سبز بوده و سپس به رنگ زرد کم رنگ در می آید. پس از رسیدن کامل، از درخت می ریزند و بعد از آن از روی زمین برداشت می شود. در ابتدا پوسته سبز خارجی گسسته می شود و یک پوسته سخت قهوه ای رنگ باقی می ماند، برای مصرف نیز، آن پوسته رویی سخت برداشته یا کنده می شود تا گوشت آجیلِ داخل آن، آشکار شود. در خواربار فروشی ها گردو به دو گونه ی بدون پوست و با پوست به فروش می رسد. این آجیل درختی همچنین به گونه های مختلف خشک، تازه، بو داده، فراوری شده یا کره گردو، روغن گردو و به صورت نگهداری شده در آب نمک (فال گردو) برای استفاده در پخت و پز یا میان وعده ای دلچسب، همراه دیگر انواع آجیل مصرف می شود.

روش اول، کاشت گردو در گلدان:

کاشت درخت گردو از طریق کاشت دانه نیاز به صرف زمان، دستورالعمل های مختلف و بردباری زیادی دارد و هنگامی که درخت گردو بالغ شد، می تواند به قدی حدود 40-30 متر و تاج بزرگی به عرض 20-15 متر برسد. آن ها همچنین می توانند تا 2 دهه نیز زندگی کنند. با این حال، چنانچه فضای کمی در اختیار داشته و یا تمایل به کاشت گردو در گلدان، دارید کافیست مراحل زیر را دنبال کنید:

مرحله اول – جمع آوری بذر:

گردو در ماه شهریور رسیده و از درخت می ریزد. این زمانی است که باید آن ها را جمع آوری کنید. زمان جمع آوری گردو به این دلیل مهم است که، هر چه بتوانید گردو تازه تری برداشت کنید، شانس بیشتری هم برای جوانه زدن آن خواهید داشت.

مرحله دوم – بیدار شدن یا فعال شدن بذر:

بذرها را حتما در این مرحله مرطوب سازید. آب قابلیت این را دارد که پوسته هایی که باید قبل از کاشتن در خاک جدا شوند را، سست می کند. جوانه زدن گردو در آب، یکی از مهم ترین مراحل کاشت گردو می باشد.

مرحله سوم – جدا کردن پوسته های بیرونی:

برای کاشت گردو در گلدان، لازم است تا کمی اصول اولیه را رعایت کنید. برای این مرحله از لباس قدیمی و دستکش کمک بگیرید! زیرا پوسته بیرونی گردو حاوی موادی است که به راحتی موجب به وجود آمدن لکه می شود و این لکه ها به سرعت پاک نمی گردند. زمانی که آماده شدید، باید پوسته بیرونی گردو را با ضربه زدن توسط چکش جدا کنید و مغز دانه را بردارید.

مرحله چهارم – انتخاب بذر مناسب:

پس از جدا شدن پوسته ها، دانه ها را دوباره در آب قرار دهید. خواهید دید که برخی از آن ها شناور می شوند و برخی دیگر غرق می شوند. برای کاشت باید دانه هایی را انتخاب کنید که در ته سطل باقی می مانند.

مرحله پنجم – لایه بندی دانه ها:

دانه های گردو برای گذراندن مراحل لایه بندی (آمادگی برای جوانه زنی)، به یک دوره زمانی 4 ماهه نیاز دارند. این بدان معنی است که آن ها برای این مدت، باید در یک منطقه سرد قرار بگیرند تا برای جوانه زنی فعال و آماده شوند. برای این مرحله، دانه ها را در یک نایلون قرار داده سپس در منطقه خنکی بگذارید. برای کاشت گردو در گلدان، به خاطر داشته باشید که به هیچ وجه نباید از این مرحله صرفه نظر کرد!

مرحله ششم – کاشت بذر گردو:

پس از اتمام دوره لایه بندی، اکنون می توانید بذر را در خاک گلدان خود قرار دهید. برای این کار، یک گلدان با اندازه متوسط را با خاک مناسب انباشته کنید و سپس دانه آماده گردو را به عمق حدود 2 سانتی متری، در خاک قرار دهید. بعد از گذشت حدود پنج تا شش هفته، شاهد شروع جوانه زدن درخت گردو از خاک خواهید بود.

به خاطر داشته باشید که آبیاری را ادامه دهید تا خاک مرطوب بماند و به علاوه کمی کود نیز در اطراف تنه پخش کنید. پس از کاشت گردوها در گلدان، وقتی طول جوانه به حد کافی بلند شد، برای ادامه رشد، درخت، خاک و کلیه بخش های موجود در خاک را به گلدان بزرگ تری انتقال دهید. در نهایت نیز، هنگامی که قطر تنه نهال گردو به حدود 5/9 سانتی متر رسید، می توانید آن را به باغچه منتقل کنید. نکته اینکه: هنگام کاشت مجدد نهال گردو، از همان خاک گلدان استفاده کنید!

روش دوم، کاشت گردو در گلدان:

به طور کلی، کاشت گردو به پیروی از یکسری اصول مشترک نیاز دارد. اما کارشناسان روش های گوناگونی را برای بازده بالاتر و جوانه زنی بهتر دانه ها پیشنهاد می کنند. طبق روش دوم، بهترین فصل کاشت گردو با پوست، فصل بهار است.

مرحله اول – تهیه بذر:

برای کاشت گردو در گلدان، به دو طریق عمل می شود: کاشت بذر یا نهال گردو. که هر دو را می توان به راحتی و از طریق فروشندگان محصولات کشاورزی تهیه کنید. تنها تفاوت این روش ها نیز در زمان رشد و به بار نشستن گیاه خواهد بود.

مرحله دوم – بیدار شدن بذر:

به منظور نرم شدن پوسته سخت بیرونی گردو، باید بذر ها را به مدت 2 روز در ظرف آبی غوطه ور کنید و سپس برش کوچکی در یک سمت گردو ها ایجاد کنید.

مرحله سوم – قرار دادن بذر ها در شرایط گلخانه ای:

یک نایلون پلاستیکی بزرگ را از پرلیت پر کرده و بذر ها را درون آن بیندازید. از پرلیت برای حفظ رطوبت کنار بذر ها استفاده می شود بنابراین نباید اجازه دهید که پرلیت ها خشک شوند. بذر ها برای آماده شدن به حدود 90 روز زمان نیاز دارند و در این زمان باید در محیطی سرد مثل یخچال، قرار داشته باشند. در انتهای این مرحله باید جوانه های کوچک از محل برش در پوسته سخت گردو، بیرون زده باشند.

مرحله چهارم – کاشت بذر های آماده:

اکنون دانه ها آماده کاشت هستند، و برای این کار باید یک گلدانی با اندازه مناسب، برداشته و با خاکی مناسب پر کنید. پیشنهاد می شود خاک با زهکشی مناسب و شامل نسبت مساوی از شن، ماسه درشت، کامپوست و خاک گلدان باشد تا مواد و شرایط مورد نیاز را فراهم کند. برای کاشت گردو در گلدان، پیشنهاد می شود خاک را به اندازه کافی خیس کرده باشید.

سپس دانه ها را در فاصله مناسب از سطح خاک (حدود 6 سانتی متری) قرار داده و در نهایت نیز گلدان را در جایی بگذارید که تحت تابش مستقیم خورشید نباشد. به عبارت دیگر، سایه ای جزئی، با دمای حدود 21-7 درجه سانتی گراد، برای شروع رشد جوانه مناسب است.

مرحله پنجم – نگهداری از بذر تا جوانه زنی:

درخت گردو نسبت به خشک شدن خاک شکننده است. خشکی خاک نه تنها ممکن است به خشک شدن بذر بینجامد، بلکه باعث اثرگذاری منفی بر عملکرد دانه و افت کیفیت محصول نهایی درخت گردو نیز خواهد شد. بنابراین برای جلوگیری از توقف رشد بذر، باید دائما سطح خاک تا ارتفاع حدوداً 8 سانتی متر، مرطوب باشد. البته دقت داشته باشید که رطوبت بیش از اندازه نیز می تواند اثر عکس داشته و در اطراف ریشه، ایجاد بیماری کند! پس در آبیاری دانه، دقت کنید و این آخرین مرحله برای کاشت گردو در گلدان، است.

اهمیت گردو در غذاهای ایرانی:

گردو به عنوان منبع مفید انواع ویتامین، پروتئین، امگا 3 و … جایگاه ویژه ای در خوراک ایرانیان دارد. این ترکیب پرخاصیت، علاوه بر اینکه به صورت خام، در وعده های صبحانه و عصرانه مصرف می شود، به عنوان ماده اولیه اصلی در تهیه بسیاری از غذا ها و دسر های سنتی ایرانی نیز حضور دارد. برخی از انواع خوراکی های سنتی گردویی عبارتند از:

صبحانه: نان، پنیر گردو، قیساوا، کوکو گردو، دویماج

غذای اصلی: خورشت فسنجان، کشک بادمجان، کوکو سبزی، کباب / جوجه کباب ترش، ماهی شکم پر، دست پیچ کرمانشاه، گردو پلو شهرکرد، شش انداز گیلانی، بادمجان شکم پر

دسر و کیک: کیک اسفنجی گردویی، انواع شیرینی گردویی، معجون بستنی، خرما گردو، باسلوق

میزان مصرف گردو در ایران:

طبق گزارش منتشر شده در باشگاه خبرنگاران جوان، مدیر کل دفتر میوه های سردسیری و خشک وزارت جهاد کشاورزی، قسمت زیر کشت گردوی بارور در ایران را 120 هزار هکتار اعلام کرده و عملکرد تولید گردوی هر هکتار را به طور متوسط برابر با 1864 کیلوگرم دانسته است. بنابراین، ایران پس از کشور چین، در رتبه دوم تولید گردو دنیا قرار می گیرد و همین امر باعث شده سرانه مصرف گردو ایرانیان نیز 7/5 برابر سایر مردم جهان بوده و به 2750 گرم به ازای هر نفر برسد. این موضوع باعث شده تا کاشت گردو در گلدان، نیز طرفداران زیادی به خود اختصاص دهد.

منبع : grimonut.com