چرا پوشیدن کفش مناسب حین ورزش مهم است؟
داشتن کفش مناسب اجباری است، خواه تمریناتتان شامل دویدن، پیاده روی، ورزشهای دیگر یا استفاده از تجهیزات بدنسازی باشد. آسیبهای ناشی از عدم استفاده کفش مناسب میتواند تلاشتان در کاهش وزن یا تناسب اندم را از بین ببرد. سرمایه گذاری برای خرید کفش با کیفیت میتواند ازصدمههای مچ و پای شما جلوگیری و باعث میشود تمریناتی لذت بخش و راحت را تجربه کنید.
انواع کفش
انواع کفشهای ورزشی، مطابق با نوع ورزش در بازارها موجود است. کفشهای دویدن که دارای فنر داخلی در آن برای دوندهها و کفشهای سبک پیاده روی مخصوص افرادی که پیاده راه میروند در دسترس است. کفشهای تمرینات هوازی، سبک و دارای فنر داخلی هستند تا از خستگی پا جلوگیری و تسکین دهنده درد جلوی پا، حین ورزشهای ایروبیکی است.
کفشهای مخصوص تنیس، کف انعطاف پذیری دارند تا از پاهای شما در برابر اینطرف و آنطرف رفتن در تنیس محافظت کند. کفش بسکتبال با کف ضخیم و ساق بلند، محافظ قدرتمندتری در برابر آسیبهای مچ و پا ناشی از پرش هستند. کفشهای چند منظوره ورزشی نیز موجود است. این نوع کفش برای افرادی که چندین نوع ورزش یا تمرینات انجام میدهند، مناسب میباشد.
انتخاب کفش
جامعه ارتوپدی پا و مچ پا در امریکا توصیه میکند، نوع کفشی که انتخاب میکنید باید مطابق با نوع ورزشی که بیشتر انجام میدهید، باشد. اگر سه بار در هفته ورزش خاصی انجام میدهید، کفش ورزشی مربوط به آن را انتخاب کنید. مرکز بهداشت مک کینلی توصیه میکند که برای انتخاب کفش، بعدازظهر تا عصر و یا بعد از انجام تمرینات زمانیکه که پاها بزرگتر هستند، اقدام کنید.
کفشها را با جوراب ورزشی پا بزنید و بایستید تا از اندازه بودن سایز آنها مطمئن شوید. از انگشت شست پایتان ۱. ۲۷ سانتی متر تا نوک کفش فاصله بگذارید و مطمئن شوید به راحتی میتوانید انگشتانتان را تکان دهید. کفش را خم کنید و ببینید خیلی انعطاف پذیر نباشد، چرا که عدم حفاظت کمتری را نشان میدهد.
مزایای کفش مناسب
انتخاب کفشی مناسب میتواند به حفاظت در برابر آسیبهای معمول بسته به نوع تمرینات ورزشی کمک کند. کفشهای خوب میتواند تاثیر ناشی از شدت ضربهای که موقع گذاشتن پا بر زمین وارد میشود، بکاهد. بعلاوه، کفشهای مخصوص ورزشی میتواند عملکرد و توانایی تان مثلا تغییر سریع جهت را بهبود بخشد.
کفشها و آسیبهای پا
کفش نامناسب ورزشی میتواند عامل آسیبهای زیادی باشد. علاوه بر صدمات وارده مشخص، شامل شکستگی و در رفتگیهای مچ، میخچه و پینه پا و دیگر صدمههای کمتر شناخته شده نیز رایج هستند. متاتارسالژیا، که به عنوان درد در قسمت جلویی پا معرفی شده، بر طبق مرکز پزشکی بت اسراییل دیکونس میتواند با استفاده کفشهای نامناسب بدتر شود.
تعویض کفش
کفشهای کهنه از پاهایتان حین ورزش به خوبی محافظت نخواهند کرد. بر اساس عقیده دانشگاه ایالتی میشیگان، کفشهای مخصوص دویدن هر ۴۸۲ الی ۸۰۹ کیلومتر یکبار باید تعویض شوند. اگر هفتهای ۳۲ کیلومتر میدوید، به این معنی است که شما باید کفشهای خود را هر ۲۰ الی ۲۵ هفته یکبار عوض کنید. Netwellness توصیه میکند که از روی آج کفشهایتان درباره دوامش قضاوت نکنید. در عوض، پاشنه کفش را بررسی کنید که خرابی کفش را زودتر نشان می دهد.
اهمیت پوشیدن کفش در بدنسازی
بااینکه میتوان در بعضی تمرینات کفش نپوشید و پابرهنه وزنه زد، اما توصیه میکنیم که همیشه از کفش مناسب باشگاه و ورزش استفاده کنید. انتخاب کفش باشگاه و کتانی برای بدنسازی و تمرین قدرتی به دلایل زیر اهمیت زیادی دارد.
۱. محافظت از مفاصل و ستون فقرات
یک کفش مناسب باشگاه و ورزش، میتواند حین بلند کردن وزنههای سنگین از مچ پاها، قوزک پاها، زانو، لگن و کمر حمایت و محافظت کند و نگذارد فشار زیادی به مفاصل شما وارد شود. جلوگیری از آسیب دیدگی و ایجاد ثبات برای وزنه زدن از دیگر فواید کفش باشگاه بدنسازی است.
۲. فراهم کردن ثبات بدن
کفشی که پا میکنید باید روی زمین محکم فیکس شود تا در حین انجام لیفت به خصوص اسکات و ددلیفت از لیز خوردن و سر خوردن شما جلوگیری کند. این موضوع یک نکته ایمنی است که از حوادث حین تمرین جلوگیری خواهد کرد.
۳. جلوگیری از احساس درد و ناراحتی پا
شما به عنوان یک بدنساز زمان زیادی روی پاهای خود میایستید یا با پاهای خود دستگاههای تمرینی را حرکت میدهید، بنابراین لازم است پاهای شما راحت و آرام باشند؛ به این معنا که احساس درد و ناراحتی نداشته باشید. کفش مناسب باشگاه به شما این امکان را میدهد که روی تمرین خود متمرکز باشید، بدون اینکه بابت درد و ناراحتی پا در رنج باشید.
۴. افزایش تعادل
کفش مناسب باشگاه، میتواند تعادل لازم را برای فرم صحیح و تکنیک مناسب در هنگام وزنه زدن ایجاد کند. داشتن تعادل به شما امکان میدهد تا عضلاتتان را به درستی هدف قرار دهید و از وارد کردن فشار غیر ضروری به سایر قسمت های بدن خود جلوگیری کنید.
به طور خلاصه، پوشیدن کفش باشگاه بدنسازی هنگام تمرین هم راحتی و تعادلتان را افزایش میدهد و هم از آسیب دیدن شما جلوگیری میکند.
برای بدنسازی چه کفشی بپوشیم؟
ما در این قسمت از برند یا کارخانه خاصی نام نمیبریم؛ بلکه میخواهیم ویژگیهای کامل یک کفش بدنسازی مناسب را معرفی کنیم تا شما با توجه به بودجه، سلیقه و نیاز خود دنبال آن بگردید. لازم است برای جلسه تمرین قدرتی (تمرین با وزنه) از کفش مناسب باشگاه و کتانی مخصوص بدنسازی استفاده کنید. این کفشها به منظور اجرای صحیح تکنیک و پیشگیری از آسیب دیدگی طراحی شدهاند. این دو ویژگی برای بدنسازی لازم است.
کفی کفش مناسب باشگاه چطور باید باشد؟
کف کفشهای بدنسازی در قسمت پاشنه کمی بالاتر از پنجه هست که فرم مناسب و دامنه حرکتی بهتر را برایتان فراهم میکند. این نوع کفش قوس دارد که به توزیع وزن در سراسر پا کمک میکند و اجازه نمیدهد فشار زیادی به پنجه یا انگشتان پا بیاید.
کفش بدنسازی باید نرم باشد یا مستحکم؟
کفش تمرین وزنه باید محکم باشد، از مچ پا پشتیبانی کند و انعطاف کافی هم داشته باشد که از پیچ خوردن و لغزیدن در حین تمرین جلوگیری کند. در واقع، متخصصان میگویند که کفش مناسب بدنسازی کفشی با کفی راحت و در عین حال سفت است که به راحتی در ناحیه کف پا خم نشود و مقاومت خوبی از خود نشان دهد، تا آسیبهای جدی پا (مثل آسیب به فاسیای کف پا) را در حین تمرین به حداقل رساند. بنابراین کفشهای دویدن که بسیار نرم و منعطف هستند به هیچ وجه برای تمرین بدنسازی مناسب نیستند.
زیره و تهویه کفش مناسب باشگاه باید چطور باشد؟
یک نکته مهم دیگر این که، زیره کفش باشگاه بدنسازی باید ضد لغزش باشد تا سُر نخورد. این موضوع برای شما که به عنوان بدنساز قرار است زیر وزنههای سنگین قرار بگیرید، بسیار مهم و حیاتی است. به عنوان آخرین ویژگی، به تهویه و تنفس کفش اهمیت دهید، بدنسازان بسیار عرق میریزند و یک کفش بسیار بسته ممکن است بهداشت پا را دچار مشکل کند.