جوانه گندم قبل غدا یا بعد غذا

کافی است که فقط چند دقیقه به خوراکی که از صبح تا شب در برنامه غذایی‌مان قرار دارد، فکر کنیم. حداقل نیمی از هرم غذایی زندگی روزمره ما به گندم گره ‌خورده؛ از نانی که می‌خوریم تا سالاد، سوپ و بسیاری از غذاهایمان با کمک گندم است. گندم به‌عنوان منبع کربوهیدرات، فیبر و پروتئین یکی از مهم‌ترین غلات و منابع غذایی در جهان است که قیمتش از کوچک‌ترین اتفاقات تأثیر می‌گیرد. کشورهای بسیاری واردکنندۀ گندم هستند و برخی کشورها مانند ایران دهه‌ها برای رسیدن به خودکفایی در گندم تلاش کردند.

البته گندم فقط به‌صورت پودر و آرد استفاده نمی‌شود بلکه تمام محصولات به‌دست‌آمده از آن مانند سبوس، جنین و جوانه گندم نقش مهم و پررنگی در سبد غذایی ما دارند. به همین خاطر امروز تصمیم گرفتیم تا در صحبتی کوتاه ببینیم و چرا بیشتر پزشکان و متخصصان تغذیه، مراجعه‌کنندگان را به مصرف پودر جوانه گندم تشویق می‌کنند.

جوانه گندم چیست؟

دانه گندم خام از قسمت‌های مختلفی تشکیل شده که تقریباً بیشتر قسمت‌های آن خوراکی است و البته خواص بسیاری دارد. مانند هر سلول گیاهی دیگر گندم هم یک هسته خوراکی دارد که شامل سه بخش مهم سبوس، جوانه و اندوسپرم می‌شود. هر سه بخش خوراکی بوده و سرشار از مواد مغذی هستند، درنتیجه برای داشتن یک سبک زندگی سالم بهتر است که حتماً در برنامه غذایی‌تان جایی برای آن‌ها باز کنید.

پس جوانه گندم بخشی از هسته دانه گندم است که خواص فراوانی دارد و یکی از سالم‌ترین غلات خوراکی در سطح جهان است. خوشبختانه خرید پودر جوانه گندم دکتر بیز بسیار راحت است و می توانید به آسانی با سفارش به نمایندگی ها از مزایای این محصول استفاده کنید. همچنین با یک پیام ساده می توانید قیمت سبوس برنج برای لاغری را از نمایندگی بپرسید و در صورت نیاز این محصول را نیز تهیه نمایید.

پودر جوانه گندم چطور به‌دست می‌آید؟

برای مرتبه اول پیشنهاد می‌کنم که مقدار کمی پودر جوانه آماده کرده و بعدازاین که تمام فوت‌وفن کار را یاد گرفتید، در مقدار بیشتر امتحان کنید. برای تهیه پودر جوانه گندم اول باید جوانه داشته باشید که در قسمت قبل توضیح دادیم. جوانه‌های گندمی که آماده کردید را خوب خشک کنید تا حتی ذره‌ای رطوبت نداشته باشید. برای این کار می‌توانید از خشک‌کردن جوانه روی پارچه تمیز نخی کمک بگیرید. بعدازاین که مطمئن شدید، جوانه‌ها خشک شده، سراغ آسیاب‌کردن بروید و جوانه‌ها را با کمک آسیاب برقی پودر کنید تا شبیه آرد شود. این پودرها را حتماً در ظرف دربسته نگه دارید تا بتوانید شبیه ادویه و سایر افزودنی‌ها موقع آشپزی به غذا اضافه کنید.

خواص پودر جوانه گندم

پودر جوانه گندم خواص بسیاری برای بدن دارد زیرا این بخش مهم از هسته دانه گندم سرشار از ویتامین‌ها، مواد معدنی و آنتی‌اکسیدان است. پودر جوانه گندم دکتر بیز برای چاقی صورت بسیار نتایج مثبتی داشته و کاربران زیادی پس از مصرف از چاقی صورت خود به ما گزارش داده اند. پودر جوانه گندم منبع ویتامین E است و از طرف دیگر به سلامت پوست و مو کمک می‌کند. در نتیجه اگر رژیم لاغری گرفتید بهتر است که در وعده شام یا نهار به مقدار خیلی کم جایی برای جوانه گندم در غذا مثلاً وعده نهار یا شام باز کنید تا شفافیت پوست و مویتان در دوران کاهش وزن حفظ شود. از طرف دیگر گندم و جوانه آن منبع ویتامین B است، در نتیجه ده‌ها بار بیشتر از مصرف مولتی‌ویتامین با تزریق آمپول نوروبیون به افزایش انرژی و تقویت سیستم ایمنی بدن کمک کرده و در سلامت بدن نقش اساسی ایفا می‌کند.

پودر جوانه گندم در برنامه غذایی

پودر جوانه گندم را به‌صورت خوراکی و غیرخوراکی به‌راحتی می‌توانید استفاده کنید. بهترین استفاده از پودر جوانه در مصارف غیرخوراکی تهیه ماسک پوست و مو است که با داستان استفاده از پودر جوانه گندم در غذا کمی فرق دارد. همان‌طوری که گفتیم پودر جوانه را باید بعد از آسیاب شدن در ظرف دربسته نگه دارید. این پودر را می‌توانید مثل ادویه به ماست، بورانی اسفناج، ماست و بادمجان، انواع سوپ و آش، خوراک لوبیا و عدسی اضافه کنید.

متأسفانه برخی تأکید می‌کنند که پودر جوانه باعث چاقی صورت می‌شود، درحالی‌که اگر از متخصص تغذیه هم بپرسید به شما می‌گوید که جوانه برای سلامت پوست و مو، شادابی و شفافیت آن مفید است و نمی‌گذارد به دلیل رژیم پوستتان چروک یا کدر شود. پس نقش زیادی در چاقی صورت ندارد، منتها باید مراقب میزان مصرف آن نیز باشید.

خواص جوانه گندم و پودر جوانه گندم 

امروزه با افزایش تقاضا برای پودرهای چاقی در بازار، میل به استفاده از انواع پودر چاقی افزایش یافته است. انواعی از پودرها به این منظور وجود دارند که از جمله آن‌ها می‌توان به:

  • پودر شیر و ماست برای چاقی؛
  • پودر شیر برای چاقی؛
  • پودر سنجد برای چاقی صورت؛
  • پودر جوانه جو برای چاقی اشاره کرد.

پودر جوانه گندم برای چاقی و لاغری کاربرد دوگانه ای دارد

پودر جوانه گندم برای چاقی و لاغری مفید است. این تأثیر دوگانه پودر جوانه گندم بستگی به نحوه و زمان مصرف آن دارد. که در ادامه توضیح خواهیم داد.

  1. اگر پودر جوانه گندم را برای چاق شدن استفاده می کنید نکته ای  که باید در نظر بگیرد این است که ۱۰ دقیقه بعد از غذا باید آن را مصرف کنید.
  2. اگر پودر جوانه گندم را برای لاغر شدن استفاده می کنید نکته ای  که باید در نظر بگیرد این است که ۱۰ دقیقه قبل از غذا باید آن را مصرف کنید.

نکته: یکی از مهمترین خواص پودر جوانه گندم برای چاقی صورت این است که این پودر گیاهی است و عوارض داروهای شیمیایی را ندارد.

دیگر خواص پودر جوانه گندم 

  • البته چاقی یا لاغری تنها خواص جوانه گندم نیستند. این گیاه شگفت‌ انگیز مملو از انواع ویتامین‌ها و مواد معدنی می‌باشد. ویتامین E موجود در پودر جوانه گندم یک آنتی اکسیدان است که باعث جوانی و زیبایی پوست و کاهش بیماری‌های قلبی-عروقی می‌شود.
  • ویتامین B موجود در پودر جوانه گندم خصوصاً B1 به تنظیم سیستم ایمنی و سلامت پوست و مو کمک می‌کند.
  • جوانه گندم دارای ویتامین A می‌باشد که باعث تقویت بینایی و افزایش رشد کودکان می‌شود.
  • مواد معدنی موجود در پودر جوانه گندم مانند سلنیوم و منیزیوم دارای اثرات ضد سرطان هستند.
  • پتاسیم موجود در پودر جوانه گندم به کنترل فشار خون کمک می‌کند.
  • همچنین پودر جوانه گندم مملو از کلسیم، فسفر، آهن و پتاسیم است که همگی در سلامت بدن نقش عمده دارند.

طرزتهیه جوانه گندم برای لاغری

جوانه گندم بخشی از هسته گندم و مسئول کمک به گیاه در تولیدمثل و ایجاد گندم‌های جدید است. اگرچه این ماده مغذی از اکثر محصولات گندم فراوری‌شده حذف می‌شود، اما جزء اصلی غذایی گندم در غلات کامل را تشکیل می‌دهد. پودر این جوانه به برخی از گرانولاها، غلات و نان‌های خاص مانند نان ذرت اضافه شده و به‌صورت خام نیز قابل خوردن است.

جوانه‌ها یک افزودنی محبوب برای سالاد، پای میوه، ماست، بستنی و غلات گرم یا سرد به‌شمار می‌روند و می‌توانند جایگزین سالم‌تری برای آرد سوخاری در کتلت، کوفته، رولت گوشت و پیراشکی باشند. جوانه گندم را می‌توان به‌راحتی در خانه با خیساندن دانه‌های مرغوب گندم در یک ظرف کم‌عمق تهیه کرد. در تمام مراحل این خیساندن که سه روز طول می‌کشد، باید ظرف از آب اضافی خالی شود. در هوای سرد ممکن است 24 تا 36 ساعت بیشتر برای کامل‌شدن جوانه‌زنی لازم باشد.

دانه گندم جوانه‌زده طعمی لطیف و پرطراوت دارد، کاملا نرم است و می‌توان از آن در انواع سالاد استفاده کرد. جوانه‌ها اگر در کیسه فریزر پلی‌اتیلنی نگهداری شوند، حدود دو هفته در یخچال ماندگاری دارند. ازطرف‌دیگر، دانه‌های جوانه‌زده را می‌توان در آفتاب خشک کرد و در یک آسیاب سنگی یا برقی به‌صورت پودر درآورد.

از پودر جوانه می‌توان به‌عنوان سس سالاد، غلظت‌دادن به سس اسپاگتی و مکمل شیر یا کشک استفاده نمود و طعمی خامه‌ای به این موادغذایی بخشید. جوانه گندم پولکی قبل از این‌که فاسد شود، می‌تواند به‌مدت یک هفته در بطری‌های محکم در قفسه آشپزخانه به‌‎راحتی نگهداری شود، اما عمر ماندگاری آن در یخچال بیش از سه هفته است.

همچنین جوانه‌ها را می‌توان کاملاً در آفتاب خشک و کمی برشته کرد و بعد از خرد‌کردن به‌عنوان غلات صبحانه مصرف نمود. جوانه اگر کاملا آسیاب شود، می‌تواند برای تهیه کتلت‌ها و کوکوهای خوشمزه و تقویت آردهای دیگر نیز استفاده شود. درطول جوانه‌زنی، ارزش غذایی گندم به‌شدت افزایش می‌یابد و افزایش قابل توجهی در محتوای پروتئین، ویتامین‌های B و سایر موادمغذی آن نیز به‌وجود می‌آید. برای تهیه جوانه گندم در خانه می‌توانید از روش ساده زیر استفاده کنید:

  • دانه‌های گندم را به‌مدت 6 تا 8 ساعت در یک شیشه با آب سرد خیس کنید.
  • پس از آبکشی دانه‌ها، شیشه را برعکس کرده یا در مکانی نسبتا گرم و دور از نور خورشید قرار دهید.
  • بذرها را روزی 3 تا 4 بار با آب تمیز شسته و سپس به خوبی آبکش کنید.
  • روز دوم جوانه‌ها شروع به سرزدن می‌کنند و تا روز چهارم یا پنجم، جوانه‌های نورس و ترد را مشاهده خواهید کرد.
  • وقتی جوانه‌ها کمی بلند شدند، آن‌ها را از شیشه خارج کرده و در یک ظرف دربسته یا نایلون زیپ‌دار در یخچال نگهداری کنید.

بهترین زمان برای مصرف جوانه‌های سالم و مغذی، همراه با غذا یا به‌عنوان پیش‌غذا در کنار ماست و سالاد است.

زمان مصرف جوانه گندم برای لاغری

قسمت خوراکی مغز گندم شامل سه بخش است:

غلات کامل علاوه‌براین سه جزء، عناصری مانند فیبرها، کربوهیدرات‌های پیچیده، ویتامین‌ها، موادمعدنی، اسیدهای چرب و آنتی‌اکسیدان‌ها را نیز در اختیار مصرف‌کننده قرار می‌دهند. وقتی این موادمغذی با هم یک‌جا جمع شوند، یک نیروگاه تولید انرژی را تشکیل می‌دهند! بااین‌حال، زمانی که غلات کامل تصفیه می‌شوند، سبوس و جوانه آن از بین رفته و تنها آندوسپرم نشاسته‌ای باقی می‌ماند.

آندوسپرم فاقد فیبر موجود در سبوس و موادمغذی موجود در جوانه است. بهترین زمان برای مصرف جوانه‌های سالم و مغذی، همراه با غذا یا به‌عنوان پیش‌غذا در کنار ماست و سالاد است. البته در میان‌وعده‌هایی مانند گرانولاها، اسموتی‌ها یا حتی شیرینی‌ها و قهوه عصرانه هم می‌توان از جوانه خشک پرک‌‌شده یا آرد جوانه استفاده کرد. به‌این‌ترتیب، خواص جوانه گندم برای لاغری روی بدن بیشتر اثر می‌گذارد.

کلام آخر

تا اینجا درباره استفاده از پودر جوانه گندم در غذا و خواص بی‌نظیر آن صحبت کردیم. گندم یکی از مهم‌ترین غلات در هرم غذایی است و بخش مهمی از خوراک انسان امروزی وابسته به آن است. از طرف دیگر به دلیل خواص بی‌‌نظیری که گندم و جوانه دارد، نه‌تنها در خوراک بلکه برای درمان هم از آن استفاده می‌شود.

پودر جوانه گندم کالری تقریباً بالایی دارد که زیاده‌روی در مصرف آن مانند هر ماده غذایی دیگر می‌تواند موجب چاقی و اضافه‌وزن شود، منتها مصرف به‌اندازه آن هم برای بدن بسیار مفید و ضروری است. پس اگر نگران سلامت بدنتان هستید، می‌خواهید سیستم ایمنی خوبی داشته باشید یا پوستتان شفاف و موهایتان سالم باشید همراه با شیر، ماست، سالاد و حتی عدسی و سایر خوراک‌ها مقداری پودر جوانه گندم نیز مصرف کنید که آماده‌کردنش هم اصلاً سخت نیست و در خانه به‌آسانی می‌توانید انجام دهید.

سؤالات متداول

آیا پودر جوانه گندم نیاز به پخت هم دارد؟

خیر! پودر جوانه گندم و جوانه به‌صورت خام هم قابل‌خوردن است و نیازی به پخت یا سرخ‌کردن ندارد. البته خود جوانه را می‌توانید همراه با سایر سبزیجاتی مانند قارچ، لوبیاسبز، کلم بروکلی و … بخارپز کرده و یک وعده غذایی مفید و کاملاً رژیمی داشته باشید.

آیا مصرف پودر جوانه ممنوعیت هم دارد؟

در مصرف هر ماده غذایی باید مراعات کنید ولی در مورد جوانه گندم قضیه کمی فرق دارد، زیرا حاوی گلوتن است. پس اگر به گلوتن حساسیت دارید، کلاً در برنامه غذایی‌تان نباید گندم داشته باشید.